pixel

Mарисан академия: Подготовка на основата за полагане на керамични покрития, нейното изравняване и грундиране

слягане

Полагането на керамични покрития и облицовки е скъп и трудоемък процес. Правилната подготовка на основата преди полагането на облицовките е фактор, който определя след това разхода на материали и дълготрайността на покритието. То дава гаранция, че керамичното покритие ще запази красотата си и ще изпълнява правилно функциите си във времето. Тук ще научите какво е важно да проверите преди да започнете полагането на облицовката и информация за различните подходи, правилната технология и подходящите продукти за подготовка на основата в зависимост от нейният тип.

СЛЯГАНЕ И ВЛАЖНОСТ НА ОСНОВАТА

Полагането на керамични покрития трябва да се извършва винаги върху добре изсъхнали и слегнали основи. При новопостроени сгради изчакайте най-малко 3 месеца да затихнат процесите на слягане и на изсъхване на основата. Тези процеси предизвикват деформации на помещенията и повърхностите, които биха довели до разрушаване на покритието.
Изключително важно е при полагането на плочки основата да е напълно изсъхнала. Ако основата е достатъчно улегнала, но е влажна (дъжд, сняг и др.) е необходимо да се изчака нейното изсъхване.

В зависимост от материала от който е изградена основата е необходимо да се изчака точно определено време от нейното изграждане, както и тя да достигне необходимата остатъчна влажност.
– бетонови основи (време за изчакване: 90 дни; остатъчна влажност: 9%)
– циментови замазки (време за изчакване: 30 дни; остатъчна влажност: 10%)
– гипсови замазки (време за изчакване: 15 дни; остатъчна влажност: 0%)
– бързосвързващи циментови замазки (време за изчакване: 5 дни; остатъчна влажност: 10%)
чистота

ЧИСТОТА НА ОСНОВАТА

При полагането на плочки е от изключителна важност основата да бъде добре почистена и да са отстранени всички остатъци от прах, варови разтвори, гипс, мазни петна и други. Доброто почистване ще ви покаже състоянието на основата и нестабилните или неравни участъци. При полагане на плочки върху премахнато подово покритие като балатум, мокет или винил, почистването на остатъците от лепилото става по механичен начин.

ЗДРАВИНА НА ОСНОВАТА

Здравината на основата е от изключителна важност за здравината на бъдещото покритие. За това тя трябва да се провери и всички нездрави, слаби или ронливи участъци да се отстранят. При стари покрития от плочки или керамика направете проверката посредством почукване. Отстранете всяка плочка, която бие на кухо. При стари покрития от боя направете проверката с помощта на остър инструмент. Нанесете 10-тина успоредни хоризонтални черти и ги пресечете със същия брой вертикални черти. Разстоянието между чертите трябва да бъде около 2 мм. Боята е подходяща за покриване с плочки, ако поне 80% от получените квадратчета останат здраво свързани към основата и не паднат. Ако процентът е по-голям – отстранете цялата боя.
УСТОЙЧИВОСТ

УСТОЙЧИВОСТ НА ОСНОВАТА

При полагане на плочки върху неустойчива основа (дървен под, преградни стени от дърво или гипс картон) е изключително важно тя да се укрепи и да не поддава на натиск. При такива основи се получават вибрации, които в последствие могат да разрушат облицовката. При скърцане на дъските на пода, поставете дървен клин или подложка. Ако скърцането продължи – подменете нестабилния елемент.
РАВНОСТ

РАВНОСТ НА ОСНОВАТА

Ако основата не е добре изравнена, полагането на плочките става по-бавно и при по-голям разход на лепило. Различно е и поведението на различните участъци при температурни амплитуди.
При изравняване на основата внимавайте разликите в нивата на отделните участъци на мястото, където ще бъдат лепени плочките да не надхвърлят 5 мм. По-големите неравности запълнете с ремонтния строителен разтвор Терафлекс® СТРОИТЕЛНО ЛЕПИЛО.

КУХИНИТЕ

КУХИНИТЕ ПОД ПЛОЧКИТЕ

Керамичните покрития са крехки и кухините под тях водят до лесното им разрушаване при концентрирани натоварвания или изпускане на тежки предмети. Възможно е проникването и събирането на вода в кухините, което води до появата на мухъл и неприятни миризми в помещението. При външни облицовки замръзването на водата под плочките би довело до разрушаване на покритието. За тази цел всички кухини и неравности трябва да бъдат запълнени с ремонтния строителен разтвор Терафлекс® СТРОИТЕЛНО ЛЕПИЛО.

Много важно е и лепилния слой върху плочката и основата да се полага равномерно. Това осигурява максимална здравина на залепване и устойчивост на точково натоварване – стъпване, изпускане на тежки предмети, удар или пробиване с бормашина.

КАК ДА ПРИДАДЕМ НАКЛОН НА ПОДА

– монтирайте първо изходната канализация и сифоните за оттичане, ако в пода ще има такива;
– с помощта на мастар направете от всеки ъгъл водещи към сифона „майки” със съответната денивелация (около 1% или 1÷1,5 см на линеен метър), като внимавате краищата в ъглите да са с еднакво ниво (h) независимо от дължината на всяка „майка”;
– заработете сифоните малко над височината на „майките” оставяйки височина за плочките, така че те да са наравно с ръба на сифона – в противен случай се получава малка дупка около сифона, която с течение на времето много се замърсява и трудно се почиства;
– запълнете и заравнете останалите участъци до нивата на „майките” след като те изсъхнат с изравнителната подова замазка ЦИМЕНТОЛ® ПОДОВА ЗАМАЗКА;
– изчакайте изсъхването на подовата замазката и грундирайте пода с контактен и свързващ грунд ТЕРАКОНТАКТ® КОНТАКТЕН И СВЪРЗВАЩ ГРУНД.

наклон

КАК ДА ГРУНДИРАМЕ ОСНОВАТА

Грундирането е задължителен етап от процеса на полагане на плочки. Различните видове грундове имат едно основно предназначение – да заздравяват основата и да предотвратяват евентуални повреди по нея. Този ефект се получава благодарение на свързващите и укрепващите свойства, които притежава грунда. Друга важна функция, която извършва грундът е да се намали попиването на следващия материал в основата, независимо дали той е мазилка, шпакловка или лепило. Освен, че намалява попиването, грундът го прави равномерно по цялата повърхност на основата. Крайният резултат от нанасянето на качествен грунд е получаване на стабилна основа с намалена и еднородна поглъщаща способност, както и осигуряване на здрави връзки между нея и следващия слой.

грунд

Какъв вид грунд да използвате зависи от вида и състоянието на основата. За проверка излейте 50 – 100 ml вода върху основата:
– силно порести, пресъхнали и напукани основи, които попиват прекалено бързо (за около 1÷2 мин), като газобетон, тухли, хоросан и др. причиняват преждевременно изсъхване на лепилото, което води до нарушаване здравината на залепване. В този случай грундирайте с грунд за порьозни основи ПОРОГРУНД® ГРУНД ЗА ПОРЬОЗНИ ОСНОВИ – той намалява и изравнява водопоглъщането на основата и увеличава сцеплението между нея и лепилото;
– основи, които са гланцови и трудно попиват вода (за около 10÷15 мин), като мозайка, стари плочки и др. причиняват неравномерно изсъхване на лепилото, което нарушава здравината на връзката му с основата. Такива основи третирайте с контактен и свързващ грунд ТЕРАКОНТАКТ® КОНТАКТЕН И СВЪРЗВАЩ ГРУНД – той създава контактна повърхност, която осигурява по-добра адхезия и връзка на лепилния слой с основата;

– за запечатване на здрави основи, които са фино порести – всички видове вароциментови и варопясъчни мазилки, циментово-влакнести плоскости, плочи от гипс и гипскартон, варовик, тухли, бетон, газобетон,  както и леко изсоляващи и песъчливи използвайте НАНОГРУНД® ДЪЛБОКОПРОНИКВАЩ ГРУНД С НАНОЧАСТИЦИ;

– ако основата е ронлива и нестабилна и съществува опасност от отлепване на слоя лепило използвайте дълбоко проникващ и заздравяващ основата грунд ТЕРАГРУНД® УНИВЕРСАЛЕН ЗАЗДРАВЯВАЩ ГРУНД – той повишава здравината на основата многократно и осигурява добра повърхност за последващите операции.

Изчакайте изсъхването на грунда (2–4 часа) преди да продължите със следващия етап.

За допълнителна информация

Марисан

Марисан е модерна българска компания, която се гордее с богат и дългогодишен опит в производството на различни видове материали за строителството. За времето на своята дейност и развитие компанията се е утвърдила не само като един от лидерите на пазара, но и като коректен и надежден производител, предлагащ на своите партньори и на всички професионалисти комплексни и интегрирани решения в редица области на строителството. Непрекъсната изследователска работа и развойна дейност, извършвана в лабораториите и, които са в тясно сътрудничество с някои от водещите в световен мащаб лаборатории за изследване и разработка на строителни материали, гарантира безкомпромисното качество на продуктите под всички нейни марки – най-известните от които са Терафлекс, Термофлекс, Хидрозол, Газолит, Циментол, Терапор и др.

Прочетете също: