pixel

Как да намалим разходите за енергия в сградите? (Част 2) – Desigo Power Management

siemens

В предходната статия отговорихме на един изключително важен въпрос – как можем да намалим потреблението и разходите на енергия в сградите, без да жертваме комфорта. Незаменим помощник в това начинание е системата за сграден мениджмънт (BMS).

Но как на практика се случва „пестенето“ на енергия, кой го ръководи и как отчитаме резултатите? Днес ще си говорим именно по тази тема.

Приемаме, че инвестицията в BMS система вече е направена, системата е инсталирана и е време да заработи, така че да отговори на очакванията ни за ефективно управление на сградните инсталации при разумно потребление на енергия. В следващата стъпка основният „играч“ е модулът Desigo Power Management, чрез който се осъществява интелигентен анализ на потреблението на енергия. Ще ви дадем и полезни съвети как да се оперира BMS системата за постигане на максимална ефективност и за колко време се изплаща инвестицията в BMS.

Какво е Desigo Power Management?

Desigo Power Management е модулът, с чиято помощ се осъществява интелигентния анализ на потреблението на енергия. Ето някои от функциите му:
– следене и анализиране на информацията за енергийните потоци в сградата;
– следене и анализ на мощностите и тяхната работа в различните времеви диапазони;
– анализ на консумацията на електрическа и топлинна енергия;
– бързо сравнение на различни периоди от време;
– персонализиране на отчетите спрямо нуждите на оператора и особеностите на сградата.

По-долу са представени няколко  проблема, които успешно могат да бъдат разрешени с Desigo Power Management.

Пример 1: Как да оптимизираме използването на електрическа енергия на една сграда, за да намалим сметката за ток? 

При интеграция на големи консуматори като термопомпи и друго електрическо оборудване можем да наблюдаваме техните режими на работа. Често сме свидетели на следното явление: тези консуматори стартират едновременно, обикновено сутрин, като натоварват електрическата инсталация и консумират ток при неизгодна дневна тарифа. Чрез анализ на мощността и енергийните натоварвания можем оптимално да планираме графика за стартиране на консуматорите с цел намаляване на пиковете и общото потребление. Оттам следва намаление на сметките за електроенергия.

Пример 2: Как да оценим резултатите от мерките за оптимизиране на енергийното потребление?

Системата позволява оценка на възвръщаемостта на инвестициите чрез сравняване на консумацията от няколко последователни години. Данните могат да бъдат индексирани и с различни променливи като цените на енергията, средните външни температури, климатични показатели и т.н., за да се постигнат реалистични сравнения.

Как да оперираме с BMS системата за максимална ефективност?

Максимална енергийна ефективност се постига чрез непрекъсната работа с BMS системата. Следенето на информационните потоци е необходимо да се случва регулярно, дори на дневна или седмична база, за да се открият своевременно потенциални загуби на енергия и възможности за оптимизация. За правилната работа със системата е важно тя да бъде управлявана  от обучен служител, запознат в детайли с нейните възможности. При работа с Desigo CC можете да разчитате и на професионални консултации и съдействие от екипа на Siemens.

Колко струва BMS системата и за колко време се изплаща?

Обичайно разходите по инсталиране на BMS система са около 2% от стойността на строежа на сградата. Нека припомним обаче, че разходите по строителството обичайно са едва около 20% от общите разходи през жизнения цикъл на сградата. 80% от разходите се правят във фазата на експлоатация и енергийната ефективност е критично важна. Преди няколко години инвестицията в BMS система се изплащаше за приблизително 2-3 години след началото на експлоатацията на сградата. На фона на последните резки скокове в цените на енергията, в момента този период е прогнозно 1,5 години.

Още по темата – тук.

Сименс

Siemens AG е глобален лидер в областта на електрониката и електротехниката, който работи в сферата на индустрията, енергетиката и здравеопазването. Повече от 160 години Siemens е символ на технологично съвършенство, новаторство, качество, надеждност и глобално присъствие. Компанията е най-големият световен доставчик на екологични технологии, като генерира приходи от „зелени” продукти и решения в размер на 28 милиарда евро за финансовата 2010 година. Siemens е на българския пазар от повече от 130 години, като днес в компанията работят над 450 души, 200 от които са заети в производството на компоненти за трансформатори. Компанията предлага на българския пазар иновативни продукти, решения и услуги от огромното си портфолио – от първата телеграфна мрежа в страната след Освобождението, първите електрогенератори и рентгенови апарати през 20-те години на 19 век, до днешните съвременни решения като най-екологичната електроцентрала работеща в комбиниран цикъл, модернизация на производствените процеси в индустрията, интелигентни сградни технологии, безопасни и ефективни медицински апарати от най-висок клас.

Прочетете също: