pixel

Представете си свят, в който сградите са изградени от живи материали

Dor Kedmi

Можете ли да си представите свят, в който застроената среда около нас е създадена чрез триизмерно принтиране от живи материали? Че сградите ще покълват, ще цъфтят, ще увяхват, ще произвеждат нови видове материали и накрая ще се връщат обратно в почвата? „Да отгледаш сграда“ е перформативно лабораторно пространство, в което в реално време се отпечатва триизмерно жива структура. Проектът представя нов подход за интегриране на флората в процеса на проектиране, посредством разработване на нов материал за 3D принтиране, чрез който засяването е неразделна част от процеса на изработка. Проектът „Да отгледаш сграда“ е врата към един бъдещ свят, в който има хора, които строят сгради, и има хора, които ги отглеждат.

По време на Седмицата на дизайна в Йерусалим 2022 дизайнерите Elisheva Gillis, Gitit Linker, Danny Freedman, Noa Zermati, Adi Segal, Rebeca Partook, Or Naim и Nof Nathansohn  представиха идеята за свят, в който сградите са принтирани триизмерно от органични материали. В това открито перформативно лабораторно пространство, разположено на територията на Хансен Хаус и подкрепено от Rogovin, компания, която насърчава екологичните иновации в областта на недвижимите имоти, специално изработена роботизирана ръка изгради малки структури, използвайки смес от почва и семена.

Свързан с компютъра, всеки структурен модел се изгражда от роботизираната ръка по систематичен, почти хипнотизиращ начин. След завършването си структурите заживяват свой собствен живот: семената покълват, покривайки почвата с буйна растителност, а корените се вкореняват в нея.

Dor Kedmi

Вместо сгради от бетон и стомана, проектът предлага архитектура, която използва местната почва и корени като структурни елементи. Тъй като светът е изправен пред екологична криза, използването на промишлени и нелокални ресурси се увеличава.

Единадесетото издание на Седмицата на дизайна в Йерусалим посрещна повече от 40 000 нетърпеливи посетители в Центъра за дизайн, медии и технологии Хансен Хаус. Водещото събитие в областта на дизайна в Израел – Седмицата на дизайна  – представи еклектична смесица от изложби, инсталации и проекти на над 150 израелски и международни дизайнери. Създадени специално за тазгодишната тема „Засега“, работите на поканените дизайнери изследваха както ефимерността на дизайна, така и дизайна на ефимерността. Седмицата на дизайна в Йерусалим проучи как в периоди на несигурност времето може да се оползотвори за постигане на положителен ефект.

Dor Kedmi

Макар че беше представена по време на Седмицата на дизайна в Йерусалим тази година, идеята за триизмерното принтиране от живи материали е изследвана и в други проекти. Базираната в Маса Ломбарда (Равена, Италия) архитектурна група Mario Cucinella Architects and Wasp, водещата италианска компания за 3D принтиране, вече реализира първата къща, която е 3D принтирана от необработена пръст чрез процес, наречен TECLA (технология и глина).

Снимки: Dor Kedmi

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: