pixel

Как да намалим високите разходи за отопление?

salus

Цените на енергията и енергийните суровини имат склонност да растат. За съжаление през предстоящия отоплителен сезон ще да са доста неочаквани. Кой източник на отопление да изберете!? Трудно е да се предвиди. Тогава какво да направите, за да плащате помалко?

Как можете да намалите ефектите от променящите се цени на енергията, без да се отказвате от топлинния комфорт? Не е добро решение да се намалява стандарта на живот. Естествено е да използвате гориво за отопление, обаче подобряването на ефективността на отоплението би било много по-изгодно.

Енергийно ефективната отоплителна система ще улесни понасянето на високите цени на енергията

На първо място, трябва да запомним, че няма идеална отоплителна система! Отоплителната система е най-скъпата от домашните инсталации и е трудно да се промени. Скъпо е закупуването (от няколко хиляди нагоре), монтажът и последващата експлоатация. Това зависи от начина ни на живот, но и от нивото на цените на енергията. И няма как – сградата трябва да се отоплява. Разходите винаги трябва да се вземат предвид.

Изборът на източник за топлина е от решаващо значение не само за удобството в ежедневието, но и за направените разходи. Разбира се, не можем да променим цените на енергията – нямаме такава власт. Вместо това можем да променим системата за водно отопление с такава, която използва по-малко гориво за отопление. Обикновено това е първата ни мисъл.

salus

Във връзка с вида на използваното гориво, гамата от отоплителни уреди е доста голяма:
– котлинатвърдогориво (въглища, брикети, дърва, пелети, биомаса);
– котлинатечногориво (нафта);
– електрическикотли (наток);
– газовиикондензникотли (природенгаз);
– термопомпи (енергияотоколнатасреда);
– хибридниинсталации, които комбинират няколко отоплителни технологии, напр. газов котел с термопомпа или електрически котел на фотоволтаици.

Цени на енергията спрямо вида на котела

Трябва да се разбере, че котлите на твърдо гориво няма да бъдат най-рентабилните за експлоатация, въпреки че се считат за най-евтините. Първо, те изискват котелно помещение, изолирано от останалата част на къщата, което трябва да се поддържа в ред. Това изисква не само пари, но и време. Второ, необходимо е предварително да закупите гориво за отопление – трябва да помислите за натрупването на гориво през летните месеци, но дори това не гарантира изгодна цена. Другият елемент, който трябва да се вземе предвид, е екологичният аспект, който е много проблематичен в случай на твърдо гориво. Разбира се, необходимо е да се разграничат неефективните „стари въглищни пещи“ от модерните котли, работещи с въглища, с високи стандарти на горене, но това все още не е авангард на екологичните решения. Предимството на котлите на въглища и котлите на пелети трябва да бъде относително ниската цена на експлоатация, но само при предположението за нормализиране на цените на енергията и горивата. В днешно време е много трудно да се направи подобно предположение.

Котлите на твърдо гориво са непредвидими по отношение на цените по време на работа, тъй като цената на горивото зависи от световните енергийни условия и решенията на националната политика. Подобно е положението и при отоплението на нафта и газ – най-често избираните, ако следваме проекологичните препоръки. Газовите котли са лесни за работа (не изискват отделно котелно помещение, постоянно зареждане с гориво) и по-екологични от котлите, работещи с въглища. Цените на газа обаче отново са силно повлияни от световната политическа ситуация и решенията на ЕС.

Електрическото отопление се използва рядко или като втора, аварийна отоплителна система, като допълнителен източник на топлина. Това е безопасен и удобен вариант, но оперативно неуправляем за средно домакинство. Електрически котел или радиатори, свързани директно към ел. контакт е инсталация, която консумира главозамайващо количество електроенергия. Ако нямаме фотоволтаична система, която да покрие такова голямо потребление, разходите вероятно ще надхвърлят финансовия ни капацитет.

Кое е най-подходящо?

salus

Най-рентабилният начин за отопление на сграда е да се използва инсталация, която черпи от възобновяеми енергийни източници или отоплителни хибриди, които ги използват. В тези инсталации цената на енергията е равна на нула, защото ние я произвеждаме сами. Природните ресурси са неизчерпаеми, безплатни и най-независими от глобалните колебания в енергийната политика. Факт е, че регулациите при съхранението и препродажбата на електроенергията, произведена от фотоволтаици, могат да ограничат рентабилността на този метод. Въпреки това остава печеливша. Частното производство на електроенергия (фотоволтаици) и топлина (слънчеви панели) предлага висока степен на независимост от световните цени на горивата. За да се гарантира, че цените на енергията престанат да бъдат постоянен и остър проблем, е необходимо да се инвестира при внедряването на система, базирана на ВЕИ. Трябва обаче да помним, че инвестицията ще се изплати.

Търсите ли начин да спестите пари? Изберете добра система за управление.

salus

Цените на енергията и „синьото” гориво („синьо” – водород) се повишиха, растат и за съжаление тепърва ще растат и повече. Добре е да станем максимално независими от тях, защото финансовите щитове няма да спрат инфлацията. Те само ще отложат въздействието му. Ако сме в настроение, можем да се пошегуваме, че най-евтино ще е да запалим огън в хола и да разчитаме на традиционния метод за отопление на къщата… Но черният хумор, макар и да помага за понасяне на реалността, няма да го оправи. Трябва да преосмислим стъпките си в тези трудни времена.

Смяната на инсталацията не е единственият вариант да плащате по-малко през отоплителния сезон. Първо, не всеки може финансово да си позволи такава скъпа инвестиция и всеки иска да направи нещо, което ще помогне за намаляване на месечните разходи за отопление. Второ, дори да решим да обновим отоплителната си система, пак имаме шанс да спестим още повече. Можем да го постигнем чрез инсталиране на ефективна система за управление на отоплителната инсталация – всяка инсталация, независимо от вида й. Така че няма значение дали имате котел на твърдо гориво, течно гориво, електрически или газов котел. Може би отоплявате дома си с термопомпа или отоплителен хибрид? В този случай също няма значение. Това, което има значение, е начинът, по който инсталацията ни изразходва горивото за отопление, което ще трябва да заплатим.

Този начин може да бъде неефективен, ако не използваме подходящи контролери. Инвестицията в тях със сигурност няма да бъде толкова скъпа, колкото подмяната на цялата инсталация, и ще доведе до видими резултати, тъй като автоматизираното потребление на енергия е много икономично. Инсталирането на системата за управление изобщо не е толкова сложно, колкото твърдят вредните митове. В допълнение, реномирани марки като ENGO Controls предлагат на своите клиенти безплатна поддръжка при избора, инсталирането и дългосрочната употреба на устройства за управление.

Цените на енергията няма да намалеят, но начинът, по който нашата отоплителна система ползва енергия, ще ни позволи да плащаме по-малко. Ще спечелим с икономията на потреблението.

Защо управлението на отоплението помага за „укротяване“ на високите цени на енергията?

Тъй като източникът на топлина (котел, термопомпа с буферен съд), управляван от ефективна отоплителна автоматизация, произвежда само толкова топлина, колкото е необходимо за поддържане на зададената от нас температура. Няма прегряване или преохлаждане на интериора, след което е необходима още повече енергия за възстановяване на правилната температура. Стайните термостати не влияят на цените на енергията, но следят консумацията на енергия. Благодарение на този баланс и безпроблемна работа, разходите за отопление са много по-ниски, независимо с какво гориво отопляваме дома си.

Според експерти в областта на енергетиката, намаляването на вътрешната температура само с 1 по-ниска от обичайната, спестява 7-10% разходи за енергия. Ако го превърнем в целия отоплителен сезон, спестяванията са конкретни. Цифрите ще ни убедят.

Как ще работи на практика?

salus

Благодарение на модерната отоплителна автоматизация (идеята за зонов контрол – отделно във всяка стая) можем да намалим температурата с няколко градуса в не много посещавани помещения или проходими зони (напр. коридор, дрешник). Така ще правим и когато не сме вкъщи. Няколко часа или няколко дни икономични температури в цялата къща ще направят колосална разлика при плащането на сметките. Умишленото – т.е. съзнателното понижаване на вътрешната температура – ще спести стотици, ако не и хиляди левове – в зависимост от отопляемата площ.

За повече информация – Salus.

Прочетете също: