pixel

Е-мобилност на практика: как да интегрираме и управляваме зарядна станция за електромобили в сградата

siemens

Часът е 8:45, а паркингът на офис сградата започва да се пълни. От прозореца си главният мениджър забелязва как все по-бързо се заемат и точките на зарядната станция за електрически превозни средства, която само допреди няколко месеца изглеждаше по-скоро като екзотична „екстра“, нужна на малцина. Скокът на цените на горивата рязко промени картината на паркинга в полза на електрическите и хибридните автомобили, мотопеди, скутери и дори велосипеди. А темите за разговорите в офиса от типа „Не е ли рано да си купя електрически автомобил?“ се превърнаха в „Къде са най-бързите и удобни зарядни станции и има ли опашки?“.

Проектирането на зарядна станция при скорошното цялостно реновиране на сградата се оказа страхотно решение, макар по време на пандемията мобилността да бе оставена на заден план, мисли си мениджърът. Периодът със силно намалено присъствие на хора в сградата, който все още не е приключил, се оказа перфектният  момент  за тази стъпка: “На фона на намалелите поръчки, липсата на доставки и нуждата от преосмисляне на бизнеса имахме време да погледнем към бъдещето и да видим ключовите фактори , които ще станат основа за бъдещото ни успешно развитие: умни технологии, енергийна ефективност, устойчивост. И макар в началото на ремонта да вярвахме, че инвестицията в зарядна станция ще се изплати, но някъде напред в бъдещето, днес нещата се случват по-бързо от очакваното. Само за няколко месеца светът за пореден път претърпя сериозни промени и този път бяхме готови за тях и се адаптирахме бързо.“

Точно този мениджър и точно тази сграда си нямат име, защото са събирателен образ на множество бизнеси и сгради в този момент. Част от тях вече преминаха през този процес, други преминават в момента, а трети са на етап планиране. Всички те ще ви кажат, че не се случва лесно и предизвикателствата са големи. Но ще ви кажат още и че има решения, които гарантират дългосрочни ползи и устойчивост за бизнеса.

Кога да инсталираме зарядна станция в сградата си?

Зарядна станция за автомобили е плюс за всяка сграда, тъй като е още едно удобство за посетителите и носи допълнителен трафик към сградата, особено ако в нея са разположени и търговски обекти. Тя се превръща в много повече от полезна екстра, когато в сградата оперират бизнеси с голям автопарк от електрически превозни средства. Тогава притежаването на собствена зарядна станция е не просто икономически оправдано, но и далеч по-удобно, независимо дали става въпрос за автомобили, които се дават под наем, или собствен автопарк от превозни средства. Наличието и управлението на собствена зарядна станция дава възможност за цялостно оптимизиране на разходите за транспорт. Като бонус, част от местата могат да се дават и за обществено платено ползване.

Предизвикателства пред инсталирането и управлението на зарядни станции в сграда

Едно от най-сериозните предизвикателства пред инсталирането на зарядна станция в сграда са високите изисквания към електрическата инсталация – както в количествено, така и в качествено отношение.

От техническа гледна точка, работата на зарядна станция предполага големи пикове в консумацията на енергия, ако искаме да е бърза и ефективна. Ако такива мощности не са предвидени в електрическата инсталация на сградата, решението е подмяна и ъпгрейд на инсталацията, което може да е скъпо и трудоемко начинание. Алтернативата е намаляване на енергията, подавана към други консуматори, което пък означава компромис на друго място в сградата. Друг вариант е да се използват само свободните мощности, но това често предполага и бавно зареждане, а повечето посетители не прекарват 10 или повече часа в сградата.

Второто сериозно предизвикателство е очакваният ръст в общото потребление на електроенергия за сградата. Това може да е сериозен административен проблем, тъй като голяма част от индустриалните потребители на електроенергия работят с договори към доставчиците на енергия, обвързани с определени обеми. И всяко разминаване между заявените и ползваните количества може да доведе до глоби и неустойки.

„Умното“ решение на горните две предизвикателства е динамично управление на мощностите и енергийните ресурси, което може да се постигне със система за сграден мениджмънт (BMS).

Сграден мениджмънт за зарядни станции

siemens

Системата за сграден мениджмънт Desigo CC е отлично решение за  оптимизиране и управление на общото потребление на електроенергия в сградата, включително на зарядна станция. B идеалния случай BMS системата може да бъде свързана с всички източници и консуматори на енергия, включително фотоволтаични системи, батерии, газови котли, зарядни станции, ОВК и други сградни системи. Централизираната система дава ясна представа за наличността, потреблението и необходимостта  от  енергия на  различните уреди и зони в сградата във всеки един момент. А това е основа за правилното разпределяне на наличната енергия без компромиси в представянето и без излишни загуби.

В рамките на самата станция BMS системата интегрира информацията от три йерархични нива: зареждащ модул, измервателен уред и отделен щепсел. Тя позволява двупосочна работа на всички равнища. От една страна – непрекъснато събиране и обработване на информация за работата на съответните уреди и консумираната от тях енергия, а от друга – контрол на работата им и управление на насочваната към тях енергия.

Desigo CC позволява предварително задаване на настройки или ограничения, както и на различни режими на работа и подавани мощности в различните периоди на седмицата или денонощието, или други настройки, спрямо наличността на енергийни ресурси. По този начин е възможно да се активират или деактивират временно част от точките  за зареждане, да се пренасочват мощности към други зони, да се задават времеви лимити и др. Desigo CC позволява и анализ на потреблението на енергия от зарядни станции от различните наематели и ползватели на сградата и последващо разпределяне на сметките за електричество между тях.

Анализите на данните от работата на зарядните станции са основа за вземането на решения за ценообразуване, регулиране на трафика около сградата и бъдещи инвестиции.

Сигурност без компромиси

Интеграцията на Desigo CC с електрическата инсталация и свързаните сградни системи е и предпоставка за безкомпромисна сигурност и надеждност. BMS системата следи непрекъснато активността и изправността на свързаните уреди и алармира при отклонения. Desigo CC осигурява денонощен дистанционен достъп до сградните системи, така че да може да се реагира веднага при проблем.

Връзката между всички системи е предпоставка за задаване и изпълнение на автоматизирани действия при дадени условия. Например може да бъде зададено условие за изключване на всички зарядни точки в случай на активиране на системата за пожароизвестяване. Може също да се намалят мощностите за зареждане на автомобили с определен процент, в случай че приоритетна система като ОВК има нужда от допълнителна мощност в изключително студен зимен ден.

Кога и как да проектираме зарядна станция и BMS?

За оптимална интеграция зарядната станция следва да бъде проектирана заедно със системата за сграден мениджмънт и останалите свързани системи в сградата. При съществуващи сгради без BMS това е възможно при основен ремонт. При бъдещи сгради – още на ниво работен проект. Ранното и едновременно проектиране на всички свързани системи ще позволи тяхната безаварийна интеграция, предвиждането на правилните мощности и капацитет на електрическите инсталации, така че да се избегнат пикове и претоварвания.

Бъдещето на е-мобилността

През последните месеци е почти невъзможно да се сдобиеш с електрическа кола и това е ясен сигнал: е-мобилността е транспортът на бъдещето. Няма съмнение, че производителите ще наваксат с доставките на нови автомобили, а в идните месеци, докато това се случи, бизнесите имат отлична възможност да се подготвят с изграждането на нови и удобни зарядни станции, които ще отговорят на променената реалност.

Ако сте на мястото на мениджъра от началото на тази статия, поздравления – взели сте правилното решение и сте го реализирали в правилното време. Ако все още се колебаете –  сега е моментът да подготвите бизнеса си за бъдещето! Нека не забравяме, че всичко в ежедневието ни вече е „умно“ – телефонът, домът, автомобилът. И най-естественото нещо е и сградите, и инфраструктурата около нас да са такива.

Иновативни зарядни станции от Siemens

siemens

Със Siemens електромобилността влиза във вашето ежедневие и бизнес  – днес и в бъдеще. Компанията предлага богато портфолио от зарядни станции от най-ново поколение с различно приложение. В зависимост от потребностите на сградите и съоръженията ви, може да избирате между бавнозарядни станции тип AC и бързозарядни станции тип DC.

Така например AC зарядната станция модел VersiCharge e подходяща за домашно приложение и за малки до средни офиси. Зарядната станция SICHARGE CC AC се препоръчва за по-големи обекти като бизнес сгради, ресторанти, хотели, търговски центрове.

Само преди няколко месеца Siemens лансира на пазара иновативната бързозарядна станция SICHARGE D, която се откроява с висока ефективност,  лесна употреба, отлична гъвкавост и мащабируемост. Прилага се за големи обществени обекти, автомагистрали и др. В SICHARGE D е интегрирано автономно разплащане посредством приложение, което прави възможно да заплатите за зареждането на електромобила си с мобилния си телефон.

Приносът на Siemens е не само предоставяне на качествени зарядни станции, но и на цялостни решения за електромобилност, които съчетават дългогодишен опит и иновативен софтуер. Повече информация за портфолиото за зарядна инфраструктура на Siemens ще откриете на корпоративния ни уебсайт.

Повече информация за пълното портфолио на Siemens Сградни продукти можете да намерите тук.

Сименс

Siemens AG е глобален лидер в областта на електрониката и електротехниката, който работи в сферата на индустрията, енергетиката и здравеопазването. Повече от 160 години Siemens е символ на технологично съвършенство, новаторство, качество, надеждност и глобално присъствие. Компанията е най-големият световен доставчик на екологични технологии, като генерира приходи от „зелени” продукти и решения в размер на 28 милиарда евро за финансовата 2010 година. Siemens е на българския пазар от повече от 130 години, като днес в компанията работят над 450 души, 200 от които са заети в производството на компоненти за трансформатори. Компанията предлага на българския пазар иновативни продукти, решения и услуги от огромното си портфолио – от първата телеграфна мрежа в страната след Освобождението, първите електрогенератори и рентгенови апарати през 20-те години на 19 век, до днешните съвременни решения като най-екологичната електроцентрала работеща в комбиниран цикъл, модернизация на производствените процеси в индустрията, интелигентни сградни технологии, безопасни и ефективни медицински апарати от най-висок клас.

Прочетете също: