pixel

Номинирана за награда технология премахва праха при фрезоване

Bomag

На строителните обекти е обичайно наличието на много видим прах и също така и невидим, който е особено вреден при вдишване. Това се отнася особено силно при процесите на студено фрезоване за отстраняване и последващо рециклиране на стари пътни настилки. С технологията Ion-Dust-Shield за всички фрезоващи машини от клас 1-m, немската компания Bomag предлага решение, което отстранява праха, като по този начин защитава както работника, така и околната среда.

Bomag

Процесът на фрезоване произвежда многократно повече фин прах в сравнение с един дизелов двигател. Досега използваните системи изсмукват праха от пряката работна среда, за да предпазят работещите, но след това го извеждат обратно в околната среда. Така, въпреки че това предпазва водача на машината, финият прах не се елиминира. За разлика от по-грубите прахови частици, фините частици остават във въздуха като невидим облак. Така всички на строителната площадка, както и жителите и минувачите са изложени на риск.

Bomag

За да се намали този риск, Bomag е разработва технологията Ion Dust Shield за студено фрезоване. Системата се монтира в малка кутия директно върху лентата. В тази технология праховите частици се отвеждат чрез засмукване към електрическо поле, където се зареждат положително и се привличат към отрицателно заредения корпус. Тук финият прах постоянно се слепва заедно с по-малко опасния груб прах и се транспортира заедно с раздробения материал. Така полученият груб прах вече не може да влезе в дихателните пътища и следователно е безвреден за оператора на машината и за цялата околна среда. Технологията е номинирана за награда за иновации „Bauma Innovation Award 2019“.

За повече информация: Bomag 

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: