pixel

Марисан Академия: Правилно фугиране и редене на плочките

марисан

Високата степен на защита, която предлагат, лесният им начин на полагане, неограничените възможности за естетичното им оформление и съчетаване с други облицовъчни материали и не на последно място лесната им поддръжка поставя керамичните плочки на първо място при избора на облицовъчни покрития, измествайки все по-вече останалите видове покрития за подове и стени.

ТЕХНОЛОГИЯ ПРИ РЕДЕНЕ НА ПЛОЧКИ

Планирайте предварително разположението на плочките – това ще ви спести време и ще предотврати усложненията на по-късен етап. При керамичните покрития, симетрията на положените плочки се счита за естетически необходима. В повечето случаи помещенията имат чупки и размерите им никога не са кратни на размера на плочките. Това налага изрязването на плочките по краищата, ъглите и др.

Започнете полагането от местата, където сте планирали да положите цели плочки (основата на ваната, стената срещу вратата) и оставете за накрая местата, където ще се полагат рязани парчета. Избягвайте колкото е възможно, рязането на плочките на парчета по-малки от половината на размера или в триъгълна форма. В случай, че се налага рязане на плочки на по-малки размери от нейната половина – определете средата на облицованата повърхност с помощта на линия, която е успоредна на стените. Започнете лепенето така, че по тази линия да минава или фугата или мислената среда на плочките. Така ще подсигурите ивиците от отрязани плочки, които се образуват покрай стените, да са равни.

плочки

ОБЛИЦОВАНЕ НА ПОДОВЕ

под

Облицовайки правоъгълен или леко неправилен под, започнете от най-видимата страна и приключете на отсрещната страна с рязане.

Ако подът е неправоъгълен и има 2 перпендикулярни страни, започнете полагането от ъгъла, който образуват тези страни.

А в случай, че няма такива, започнете полагането от тази страна на пода, където се намира вратата на помещението.

ОБЛИЦОВАНЕ НА СТЕНИ

Определете нивото, до което ще стига облицовката, и започнете от това ниво с цяла плочка отгоре надолу, така че изрезките да са най-долу. Ако няма такова ниво започне с цяла плочка отдолу и завършете с цяла отгоре. Ако плочките стигат до тавана – оставете рязаните плочки да граничат с него и започнете с цяла плочка отдолу нагоре.

При съчетание на два цвята плочки (често разделени от фриз) започнете полагането на цели плочки от точката на разделяне в посока нагоре и надолу. Тъй като в повечето случаи таваните не са прави или нивелирани, може да завършите с декоративен фриз, за да покриете неравностите и дефектите.

След като определите точката, от която ще започнете по височина, определете и тази, от която ще започнете полагането по ширина. Започвайте винаги с цели плочки от най-видимата страна на стената и завършвайки на отсрещната с рязаните парчета. При наличие на външен ъгъл – започнете полагането с цели плочки от него.

КАЧЕСТВЕНО ФУГИРАНЕ

Фугирането е изключително важен етап от полагането на плочки. Изберете такава фугираща смес, която ще ви гарантира чистота и хигиеничност на облицовка. За фугите в банята и други мокри помещения използвайте еластична и хидрофобна ФУГИРАЩИ СМЕСИ Терафлекс®. Благодарение на хидрофобният ефект водните капки се задържат върху повърхността и не попиват в структурата на фугата. Така се предотвратява развитието на микроорганизми и фугите остават чисти.

Разбъркайте добре сместа с миксер на бавни обороти до получаването на еднакъв, хомогенен цвят. След като отстраните всички кръстчета за фуги и почистите добре самите фуги и плочки от всички остатъци от лепило – навлажнете фугите леко с мокра гъба без да ги запълвате с вода. С диагонални движения нанесете фугиращата смес под наклон 45° спрямо плочките. Използвайте гумена маламашка (или гумена шпатула за пода) за по-равномерното разпределение на фугиращата смес. След това отстранете остатъка от сместа – отново с диагонално движение този път при наклон от 90° на маламашката спрямо повърхността. След като фугиращата смес започне леко да изсъхва – почистете повърхността и оформете фугата с леко навлажнена гъба. Финалното почистване направете с мек парцал.

ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ

ШИРОЧИНА НА ФУГИТЕ

фуги

Фугите поемат напреженията породени от линейните движения на облицовъчните плочки и предотвратяват напукването и разрушаването на покритието. Ширината им (не по-малка от 3 мм) зависи от техният брой и големината на покритата площ. На всеки 100см от облицована повърхност, оставените фуги трябва да са с обща ширина от най-малко 1см. Задължително е използването на еластични фугиращи смеси. Фиксирането на желаната широчина става с помощта на кръстчета за фуги.

УСТОЙЧИВОСТ НА МИКРООРГАНИЗМИ

микроорганизми

За да избегнете образуването на плесен и мухъл използвайте водоотблъскващи фугиращи смеси с антибактериален ефект.


УСТОЙЧИВОСТ КЪМ ХИМИКАЛИ

химикали

Агресивните почистващи химикали и препарати, използвани за почистване на керамичните покрития могат да разрушат структурата на фугиращите смеси и да променят нейният цвят. За целта използвайте устойчиви на химически вещества фугиращи смеси.

ТВЪРДОСТ НА ПЛОЧКИТЕ

При покрития от меки естествени камъни, стъклени тухли или плочки, които са податливи на надраскване използвайте фина по състав фугираща смес.

басейни

ФУГИРАНЕ НА БАСЕЙНИ

Водата в басейните упражнява значително натоварване върху дъното и стените. Когато те са изпразнени – почвата оказва натоварване с обратна посока.

Задължително е използването на еластични фугиращи смеси, които да могат да издържат на цикличното редуване на натоварвания с различна посока.

Те трябва да са хидрофобни, да не задържат микроорганизми (да са с антибактериален ефект) и да не се повреждат при почистване с химически вещества.

ДЕФОРМАЦИОННИ ФУГИ

фуги

Те поемат напреженията породени от линейните движения на облицовката и предотвратяват нейното напукване и разрушаване. Деформационни фуги с ширина 8 -10 мм трябва да бъдат предвидени на всеки 6 – 8 м от облицовката. Такива трябва да има и на границата между плочките и покрития от други материали, на границата между плочките и околните стени и във вътрешните ъгли на облицовката. За оформянето на деформацитеонните фуги използвайте готови профили, които трябва да бъдат монтирани така, че да не стърчат над повърхността на плочките. Деформационните фуги между плочките и стените и тези във вътрешните ъгли на облицовката могат да бъдат оформени и запълнени със силиконова паста.

ИЗБОР НА ТИП ФУГА

За допълнителна информация

Марисан

Марисан е модерна българска компания, която се гордее с богат и дългогодишен опит в производството на различни видове материали за строителството. За времето на своята дейност и развитие компанията се е утвърдила не само като един от лидерите на пазара, но и като коректен и надежден производител, предлагащ на своите партньори и на всички професионалисти комплексни и интегрирани решения в редица области на строителството. Непрекъсната изследователска работа и развойна дейност, извършвана в лабораториите и, които са в тясно сътрудничество с някои от водещите в световен мащаб лаборатории за изследване и разработка на строителни материали, гарантира безкомпромисното качество на продуктите под всички нейни марки – най-известните от които са Терафлекс, Термофлекс, Хидрозол, Газолит, Циментол, Терапор и др.

Прочетете също: