pixel

В Хамбург е открита първата наистина „зелена“ сграда

зелена сграда

Източник: greentech-bg.net

BIQ House – първата в света сграда, захранвана с енергия от водорасли, вече е открита в Хамбург. Тя е снабдена със специална био-адаптираща се фасада и ще послужи за реално тестване на устойчиво производство на енергия в градски условия, както и за развитието на концепцията за самодостатъчни „живи“ сгради. Зад BIQ House стоят съвместните усилия на международната дизайнерска компания Arup, германската SSC Strategic Science Consultants и австрийската Splitterwerk Architects. Откриването на „живата“ сграда е част от изложението, провеждащо се в Хамбург – International Building Exhibition.

Върху югоизточната и югозападната фасади на сградата са монтирани панели, които представляват стъклени биореактори, съдържащи микроводорасли. Те служат едновременно за топло и шумоизолация и генерират чиста енергия.

Общият брой на панелите-биореактори е 129, всеки с размери 2,5 на 0,7 метра. Те се контролират от център за енергиен мениджмънт, в който се оползотворяват топлината, погълната от слънцето и микроводорослите, след което се съхраняват и използват за нуждите на сградата.

Jan Wurm, ръководител на изследователския екип на Arup за Европа, казва: „Използването на биохимични процеси върху фасадата на една сграда за засенчване и генериране на енергия е едно наистина иновативно решение. То може да се превърне в устойчиво решение за получаване на чиста енергия в градски условия. Ето защо е наистина страхотно да бъде тествано в условията на реалния живот.“

Новината идва след като от Arup обявиха техните предвиждания за бъдещето на градските небостъргачи, а именно че очакват в следващите 40 години те да се превърнат в наистина „живи“ структури, които автоматично реагират на промените в околната среда и нуждите на своите обитатели.

Международната инженерна компания Arup стои зад прочутия център Pompidou, Операта в Сидни и голяма част от сградите, построени за олимпийските игри през 2008 година. Повечето елементи на бъдещите сгради, които те виждат като масови до 2050 година, вече са в процес на разработка – фотоволтаични бои, високоетажни ферми, роботизирано поддържане на сгради, които са изградени на модулен принцип и могат да бъдат трансформирани в процеса на обитаване.

От Arup считат, че най-съществената промяна в сградите ще бъде именно тяхното превръщане в „живи“ структури, които се адаптират непрекъснато към средата и променят интелигентно своите функции. BIQ House е първата и много важна стъпка в тази посока.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: