pixel

Фотоволтаичният капацитет ще достигне 35GW през 2013 г.

фотоволтаични

Източник: greentech.bg

Глобалният фотоволтаичен капацитет ще достигне 35 гигавата в края на 2013 г., по данни на IHS Solar. Това представлява ръст от 12 процента на годишна база в сравнение с 2012, когато бяха отчетени 31,4 гигавата капацитет.

Близо половината от новоинсталирания PV капацитет за миналата година се дължи на Азия – там са съсредоточени близо половината от новите мощности, отчетени през втората половина на 2012 г. Азия ще превземе лидерската позиция, оставяйки Европа на второ място в класацията на най-развитите соларни пазари, прогнозират от IHS. Предвижданията им сочат, че в Азия ще бъдат инсталирани нови 15 гигавата, докато в Европа новоинсталираният капацитет ще е 13 гигавата.

Основен принос за ръста в Азия ще има мега-пазарът Китай, но анализаторите остават скептични: очаква се страната да добави нови 6 гигавата, вместо предвидените 10 гигавата.

Делът на Европа в общата сметка за новоинсталирания капацитет постепенно и трайно намалява през последните години: от 70% през 2011 г. на 57% през 2012, а прогнозата е през 2013 този дял да е 37%.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: