pixel

Бедуинска шатра за летището в Аман

летище

Източник: vestnikstroitel.bg

В знак на уважение към местните традиции световноизвестният архитект Нормън Фостър проектира новия терминал на летището в Аман във формата на бедуинска шатра. Може би и затова лично кралят на Йордания Абдула II откри разширението на аеропорта „Кралица Алия“.

Покривът на централната сграда е оформен като огромна палатка от 127 отделни купола. Комплексът е на площ от 103 хил. кв. м и ще обслужва 12 млн. пътници годишно. Това е три пъти повече в сравнение със стария терминал, уточнява концесионерът Airport International Group (AIG).

През първия етап ще заработи временна зона за приемане на пътници, чийто капацитет е 7 милиона пасажери годишно. След това оборотът ще расте всяка година с по два млн. Възможностите за обслужване на самолети ще нараснат от 110 на ден през 2007 г. на 180 през 2018 г., а броят на дестинациите ще се увеличи от 40 на 61. Според договора, подписан между Йордания и AIG за строителство, управление и предаване на летището, държавата ще стане собственик на терминала 25 г. след откриването му, като през първите шест ще получава 54,4% от приходите.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: