pixel

21 къщи в Стария Пловдив пред срутване

стария пловдив

Източник: 24chasa.bg

21 сгради в архитектурния резерват на Пловдив са застрашени от самосрутване. Това е констатирала комплексната проверка със специалисти от министерството на културата, института за паметници, общината и район „Централен“. Огледани са общо 111 обекта, като всеки от тях е описан и заснет, обясни шефката на „Старинен Пловдив“ Амелия Гешева.

До всички собственици ще бъдат изпратени предписания. 33 от къщите в Стария град се нуждаят от цялостна реставрация, а 19 – от частична.

В крайно лошо състояние са имотите на ул. „4-ти януари“ 6-8 и на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ 10,14 и 16.

Жълтото училище, в което се помещава част от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, се нуждае от реставрация.

Имотът е държавна собственост и преди 2 г. цигуларят Васко Василев изнесе благотворителен концерт в Пловдив за набиране на средства за неговото ремонтиране. Предписания за възстановяване са дадени и за къщите-музеи „Златю Бояджиев“, „Недкович“ и „Хиндлиян“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: