pixel

Строители унищожиха храм, вместо да го ремонтират

tzurkva

Църквата „Св. Успение Богородично“ в шуменското село Черни връх е превърната в тъжна руина от … строители, които трябвало да я ремонтират. Вместо да бъде възстановена със спечелени средства от ДФ „Земеделие“ /общо 630 000 лв. за три църкви./, е премахната оградата, свален е покривът, а иконостасът е под открито небе цяла зима.

Майсторлъкът стартирал през ноември миналата година, а до сега местните хора преброили не повече от двайсетина дни работа на дузина работници. Иначе, според информационната табела, ремонтът стартирал на 21 ноември миналата година и трябвало да приключи за 8 месеца, които изтекоха в понеделник, 21 юли. Селяните с ужас потърсиха адвокат и медии за помощ, след като видели, че строителите си прибират скелето.

„Край! Останахме без църква! Няма къде да запалим една свещ. Ние си имахме храм, докато те се появят. По-добре да бяхме събирали пари, както направихме през 1996 г. и да го ремонтираме, отколкото те да вандалстват“, обясняват една през друга пенсионерките Станка /78 г./ и Мария /65 г./. В началото хората се радвали, че някой се е сетил за български храм. Прибрали иконите в кметството и зачакали с надежда. Случилото се с храма обаче е ужасяващо.

tzurkva

„Тази църква имаше нужда от ремонт, а не от събаряне. Имам чувството, че действията са с цел унищожаване. Иконостасът беше здрав и запазен… Много е тъжно!“, негодува иконописецът доц.Валентин Кулев, който е от селото и в понеделник с ужас откри парчета от резбования иконостас и цяла икона да са валят сред тухлите.

Кметският наместник Йорданка Михайлова също обяснява, че обектът вече трябвало да се открива. Чула, че проблемите дошли заради спор между банка и изпълнители.
Случаят бил отнесен до адвокат Даниела Русева и тя внесла жалба в Районната прокуратура-Велики Преслав за изясняване на фактите и при законен повод за образуване на наказателно производство.

В тъжбата се казва, че по договор изпълнител е фирма „Ню дженерейшън груп“ ДЗЗД, която наела подизпълнител „Гранд Билдинг груп“ ООД. Двете фирми са регистрирани на един адрес в Шумен, където всъщност ползват услугите на обща счетоводна кантора. Съвпадат и имената на представляващите и управляващите двете дружества.

Общата им счетоводна кантора е ЕТ „Катя Димитрова-НИК“. В понеделник Димитрова каза, че собствениците на фирмите били в чужбина до края на август и отказа да дава повече информация за дружествата. Телефонът, изписан на информационната табела за строеж, е с ограничени входящи повиквания. От другия телефон, фигуриращ във фирменото досие, се обяснява, че операторът ще предаде за обаждането.

Има данни, че парите за ремонтните работи са били отпуснати, но не са вложени, а адвокат Даниела Русева настоява да се изясни кой ги е усвоил и не е свършил работа. Храмовете в селата Янково и Кълново също са засегнати от скандала.

Повече яснота по казуса пред „Труд“ внесе Варненско-преславският митрополит Йоан, който призна, че „има грандиозно неизпълнение“. Според него до месец случаят трябва да бъде решен, защото е провел трудна среща с всички изпълнители. Митрополията е замесена в казус, който новият владика е наследил и научил за него преди месец. Касае се за ремонти на храмове в цели 6 села, едно от които е Черни връх. По думите му е имало некоректност от определени фирми, консултантската фирма е потърсила трета фирма и е сключила договори с нея. Но това е станало без знанието на митрополията и е нарушение. Владиката потвърди, че „определени средства са били дадени“. Според него е възможно случаят със скандалното строителство да се разреши с прекратяване на настоящия договор и подписване на нови, с които окончателно да стане ясно коя фирма кой храм ще завършва, а каквито пари са изтеглени от банкови сметки да се възстановят.

За всичко задължително ще бъде уведомен ДФ „Земеделие“, защото е нужно неговото одобрение. „С коректност, без скрити сделки и задкулисие трябва да се решат нещата“, каза митрополитът.

Отец Атанас, председател на църковното настоятелство на църквата в с.Черни връх, каза, че причината да се стигне до тук е „вътрешен проблем“. Ако трябва строителят ще се смени, но църквата ще бъде с възстановена ограда, нов покрив, подменени електрическа и ВиК-инсталация, сигурен е отецът.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: