Държавата ще плаща двойно, ако не бъде изплатено дължимото на „Автомагистрали“ – Черно море

am chernomore

Ако държавата не изплати на „Автомагистрали – Черно море“ АД дължимите суми за изпълнението на участъка от автомагистрала „Хемус“ в размер на над 8 млн. лв. (от общо дължимите над 12 млн. лв. и за други обекти, изпълявани от дружеството), Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще бъде принудена да замрази обекта. Това ще донесе на държавата загуба в размер на около 10 млн. лв. допълнително, за да се реализират замразяването, а след това и повторният старт на обекта.

Това стана ясно след проведената днес, 21 юли 2014 г., среща на председателя на Управителния съвет (УС) на АПИ инж. Стефан Чайков с президента на КНСБ Пламен Димитров, ръководството на дружеството и председателя на синдикалната организация (СО) на КНСБ при „Автомагистрали – Черно море“ АД Господин Янков и други.

„Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) спря четири обекта, които трябваше да стартират тази година, за да преведе по сметката на „Автомагистрали – Черно море“ поне 2,4 млн. лв.“, изтъкна инж. Стефан Чайков и добави, че за останалата част от дължимите суми е необходимо да се търсят целеви средства от държавния бюджет.

Той информира синдикалистите и ръководството на дружеството, че в петък, 18 юли 2014 г., министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е провела среща с министъра на финансите Петър Чобанов, на която не е намерено решение за изплащане на целеви средства за изпълнението на участъка от автомагистрала „Хемус“.

„Буди недоумение фактът, че проект с такава значимост, каквото е строителството на една от най-големите автомагистрали в България, не е влязъл до този момент в програмата за капитално строителство на АПИ или на Министерство на регионалното развитие, а трябва след това да се търсят целеви средства“, изрази възмущението си президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той добави, че в следващите дни ще търси срещи с Петър Чобанов, както и с министър-председателя на Република България Пламен Орешарски за спешно намиране на решение на казуса с „Автомагистрали – Черно море“.

„От началото на годината не сме получили нито едно плащане за изпълнението на участъка от автомагистрала „Хемус“. Започваме да влизаме от кредит в кредит – само лихвите по тези кредити ни струват 4 млн. лв. годишно“, изтъкна управителят на „Автомагистрали – Черно море“ АД Димо Димов. „Ще бъдем принудени да освободим най-малко 350 души персонал, ако се замрази обектът. Това са хора от селата в област Шумен, те нямат друг поминък“, подчерта още той.

„Ние ще продължим с протестите си пак от утре, докато не бъде решен проблемът“, заяви председателят на СО при „Автомагистрали – Черно море“ АД Господин Янков.

С преведените днес 2,4 млн. лв. от АПИ ще започне поне изплащането на дължимите трудови възнаграждения на работниците и служителите за м. май 2014 г. Въпреки това работещите в дружеството запазват стачната си готовност до пълното издължаване на заработените суми.

Източник: cross.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: