pixel

Изоставена железопътна линия в Лондон става парк

Camden Highline

Екип, ръководен от James Corner Field Operations, представи проектите си за Camden Highline – възстановяването на 1,2-километров участък от изоставена железопътна линия в Северен Лондон.

Единадесетчленният екип, в който влизат и базираните в Камдън vPPR Architects, спечели международния конкурс за проектиране на Highline през февруари 2021 г.

Благотворителната организация Camden Highline, която подкрепя проекта, е представила планове за първия етап на линейния парк на стойност около 35 млн. паунда, който в крайна сметка ще свърже Камдън Таун и известния му пазар през улица Камли с Кингс Крос.

Camden Highline

Бавната и спокойна екосистема, разположена на 8 м над земята, ще има входове на улиците Camden High Street, Royal College Street, Camley Street и York Way.

Този издигнат парк ще включва градини и алеи, места за сядане, кафенета, сцени за артистични и културни мероприятия, пространства за благотворителни дейности, зони за детски игри и залесен балкон с изглед към Камдън Таун.

Благотворителната организация заяви, че проектите ще осигурят и нови местообитания за птици, насекоми и животни.

Планът също така се фокусира върху възможността за постигане на биоразнообразие със схеми за засаждане и хабитати за диви животни, които преодоляват ограниченията на обекта с горски балкон, осигуряващ естествена горска среда, която гледа към оживения Камдън Таун.

Camden Highline

Главният изпълнителен директор на Camden Highline Саймън Питкетли заяви, че проектантският екип е „надминал и без това високите очаквания и няма съмнение, че това ще бъде красив парк в небето“.

Той добавя: „Сега истинското предизвикателство е да се съберат средства за построяването му, за да можем всички да се възползваме от него. Това ще изисква съвместни усилия от различни източници на финансиране и ние бихме искали да разговаряме с всеки, който смята, че може да помогне.”

Очаква се паркът да отвори врати поетапно от 2025 г.

Снимки: The Camden Highline

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: