pixel

Спадът в строителството е 53% спрямо 2008 г.

ECON.BG: Спадът в строителството е 53% спрямо 2008 година. Това си е катастрофа, не спад. Това заяви пред БНР Иван Бойков, изпълнителен директор на Строителната камара.

„Това са цифри, зад които стои изключително слаба инвестиционна активност, липса на чуждестранни инвестиции, липса на живот. Голямата част от нашите фирми работят в общините, а там се плащат данъци, такси, от тях пък общината плаща социална дейност. Така че се завърта един кръг, в който нещата не са добри“, коментира той.

Според него рязко са намалели обемите и хората, които са заети във фирмите от сектора. По думите му в страната има 17% безработица и над 76 000 души освободени като работна ръка.

„В някои области това са цели части от промишлеността, от бизнеса. От 260 000 души сега работят към 180 000 и по-малко и то в активния сезон. Очаквам да освободим още около 4% работна ръка. Това е резултат от липсата на обеми и оживление на пазара“, каза още Бойков.

Специалистът подчерта, че ангажимент на държавата е да подготви добри кадри във висшето и средното образование. Освен това, държавата трябва да създаде условия за специализация в сектора, така че да има добри проектантски организации, смята той.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: