pixel

Започваме да строим магистралата София-Ниш до края на годината

sofia nish

Строежът на още една част от пътната инфраструктура на страната ще се активизира до края на годината. Очаква се дотогава да стартира строителството на магистралата от София до Ниш. Трасето ще е с дължина 32 км, а за строителството му по предварителни оценки ще са необходими около 70 млн. евро, съобщава „Монитор”.

Част от средствата ще бъдат дадени по новата оперативна програма „Транспорт“, а друга част – от новия финансов инструмент „Кънектинг Юръп Фасилити“ („Свързана Европа“). Предстои в следващите месеци за започнат и търговете за избор на изпълнител. Аутобанът трябва да свърже София и Ниш, като в Сърбия неговото изграждане вече започна.

Финансирането на обекта се отпуска по две програми, защото цялото трасе не е допустимо за финансиране по „Свързана Европа“. „Освен това средства, които могат да се използват за пътна инфраструктура, няма да са достатъчни за аутобана, който се планира да бъде изграден“, посочи зам.-министърът на транспорта Петър Киров. Ресурсът на финансовия инструмент, с който страната ще разполага, е около 400 млн. евро. От тях най-много 10%, или близо 40 млн. евро, ще могат да се използват за строителство на пътища.

По думите на зам.министъра общо над 800 млн. евро се очаква да бъдат договорени от бюджета на новата програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“ до края на тази година. По-голямата част от тях ще бъдат предоставени по три проекта. Единият от тях е точно магистралата до Сърбия, а останалите два са третият лъч на метрото и жп линията Русе – Варна.

Източник: news.expert.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: