pixel

Мобилна лаборатория ще следи изграждането на водния цикъл във Враца

vik

Специализирана мобилна лаборатория ще следи за качеството на изграждането на водния цикъл във Враца. Причината – строителството е съпроводено с доста критики по отношение на пестене на материал и като цяло – на лошо изпълнение.

Подмяната на ВиК-мрежата е най-критикуваният ремонт във Враца. Заради некачествено строителство преди време камион влетя в асфалта на оживен булевард до Областната управа.

По водния цикъл работят десетки фирми. „30 см на тръбата се засипва със ситен пясък, след което на пластове от 20 до 30 см се засипва с трошен камък, абсолютно не може да се пести нищо”, обяснява Георги Деливерски, представител на фирма изпълнител.

За да гарантира, че отпуснатите 140 милиона лева по проекта се усвояват по правилата, модерна лаборатория ще проверява буквално всеки ден участъците, за които има съмнение, че се изпълняват некачествено. Роботът с камера се спуска в канализацията и показва какво е нейното състояние.

„По над един метър канализация може да бъде пусната, движи се самостоятелно посредством дистанционно управление”, казва инж. Петър Миков, ВиК-Враца.

Враца е вторият град у нас след София с такава лаборатория. Тя струва на водното дружество в града 300 000 лева, но ще се използва в целия Северозапад.

Източник: btv.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: