Уестингхаус“ разчита на БГ доставчици за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”

kozludui

Повече от 170 представители от над 100 компании и организации от цялата страна бяха днес в София на среща с представители на български компании, във връзка с подготовката на потенциалното изграждане на реактора AP1000 на „Уестингхаус“ в АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщиха от американската компания.

Целта бе местните фирми да се запознаят с очаквания начин на работа с „Уестингхаус“, както и да представи потенциалните възможности и предизвикателства пред компаниите при доставката на продукти и услуги за изграждане на водоводен реактор под налягане AP1000.

Събитието откриха Еленко Божков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и посланикът на САЩ в България Н. Пр. Марси Райс.

Направени бяха редица изказвания от страна на високопоставени представители на българския бизнес и браншовите организации.
АЕЦ „Козлодуй“

Посланикът на Япония в България Н. Пр. Такаши Коизуми също беше сред присъстващите.

Westinghouse представи своите виждания за възможностите при изграждането на нови ядрени мощности, както и стратегията си за веригата на доставките в България, включително процеса на определяне на доставчиците.

„Изграждането на реактор AP1000 представлява уникална по рода си възможност за България да инвестира в най-модерните технологии и да приложи най-високите и конкурентни стандарти в индустрията. Тъй като водоводният реактор под налягане AP1000 е най-модерната ядрена технология в света, забележителна инженерна, строителна и производствена експертиза ще бъде трансферирана към българските компании, осигурявайки им уникалната възможност за участие в бъдещи ядрени проекти в цял свят“, каза по време на срещата президентът на „Уестингхаус“ за Европа, Близкия Изток и Африка, Ив Браше.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: