pixel

Първи ”зелени” релси в София

zeleni relsi

За пръв път в София има зелена настилка около трамвайни релси. По тях се движат трамваите от ремонтирания участък от Руски паметник.

Трафикът през кръстовището за автомобили по план трябва да бъде пуснат на 19 август. До окончателното завършване на реконструкцията на площада ще бъдат закрити трамвайните спирки непосредствено преди и след кръстовището.

Подобни трамвайни релси, оградени с тревна площ, има в големи европейски градове като Щутгарт, Барселона, Прага, Гренобъл, Белград, съобщават dir.bg.

От инициативата „Зелени релси““ публикуваха в профила си във Фейсбук снимки с новите релси и написаха:

„Това е исторически момент, който показа, че общественият натиск може да промени действията и нагласите на градските управници. Когато стартирахме кампанията през април 2014-а, за мнозина идеята беше налудничава – кой ще ги поддържа, щяло да капе масло, абе няма смисъл. Малко по малко, медиите подхваната темата и дискусията премина към решаващите фактори в Столична община. Въпреки че нямаха опит и капацитет, те показаха, че това може да се случи“.

Организаторите на инициативата изразяват надежда, че от СО не смятат работата си за свършена, а възприемат зелената настилка като мостра, с която ще работят занапред. Едно голямо браво за общината, че се довери на „общественото мнение“ – нещо, което обикновено е изключение от правилото, допълват те.

„Ако си мислите, че сме се успокоили, грешите. Битката тепърва започва. Битката за устойчиво развитие, естетика на градска среда, обществени пространства, съобразени с хората. Да се надяваме, че на Фандъкова и компания тревната настилка толкова ще им хареса, че ремонтите на трамвайните трасета ще бъдат проектирани и изпълнявани по този начин“, заявиха още от „Зелени релси“.

Междувременно от общината съобщиха, че тунелът под НДК пък има 126 нови лампи, както и апаратурата за контрол и управление на осветлението в зависимост от осветеността извън тунела. Като резултат от изпълнението на проект се очаква намаление на консумираната енергия с 95% при утрояване на нивото на осветеност в тунела, съобщиха от Столична община.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: