pixel

Проведе се осмото издание на „Работилница от бетон“

Kaolin Работилница от БЕТОН
На 31 май и 1 юни тази година в УАСГ и в Института по кристалография и минералогия към БАН под ръководството на лекторите – д-р инж. Александър Николов (д-р Сашко) и д-р инж. Емануела Манолова се проведе осмото издание на „Работилница от бетон“.

„Работилница от бетон“ е инициатива, стартирана от д-р Сашко през декември 2014 г. и представлява поредица от workshop-и (семинари) с образователна цел, отворени за ученици, студенти, преподаватели и всички, които имат жажда за нови знания и ентусиазъм. Основна цел на заниманията в „Работилница от БЕТОН“ е да пробуди интереса към материалознанието и да запознае участниците с основните свойства на бетона като строителен материал (а и не само). Събитието също така е място за запознанства на хора с общи интереси.
Kaolin Работилница от БЕТОН
През първия ден от осмата поредна работилница присъстващите имаха възможност да проследят презентацията от лекторите, която ги запозна с видовете бетони, видовете добавки и начините, по които те променят свойствата на бетонните смеси. Участниците също така разбраха за последните новости в тази сфера и по-конкретно се запознаха с нов клас строителни материали – геополимерите. Първият ден от семинара завърши със свободна дискусия на чаша вино.
Kaolin Работилница от БЕТОН
През втория ден по време на практическата част участниците се запознаха с особеностите на забъркване на високоякостен разтвор и бетон с миксер, както и с разбъркване на геополимер и имаха възможност сами да забъркат бетонна смес и да я отлеят в специални формички.
Kaolin Работилница от БЕТОН
Събитието беше финансирано от „Каолин“ ЕАД и Фонд Научни Изследвания и се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката, Център за енергийна ефективеност ЕнЕфект, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Институт по минералогия и кристалография към БАН.

Каолин

Добив на каолинови пясъци, каолин, минерални пълнители, пясъци и нерудни суровини, геологопроучвателна дейност, доставчик на иновационни решения с приложение в керамиката, стъклото, строителството и грижата за околната среда.

Прочетете също: