pixel

Европа и Китай преговарят за цените на соларните системи

solar

Източник:24chasa.bg 

Европейският съюз е започнал разговори на министерско ниво с Китай, на които ще се обсъдят споровете около соларните панели и други продукти, съобщава АФП.

През последните седмици напрежението между Брюксел и Пекин се засили, като се очакваше да се стигне и до търговска война.
Китайският министър на търговията Гао Хучън и еврокомисарят Карел де Гухт, който отговаря за търговските въпроси, участват в годишната среща на съвместната икономическа и търговска комисия, каза говорител на ЕС.
Говорителят на китайското министерство на търговията заяви през седмицата, че по време на разговорите ще бъде направен сериозен преглед на случилото се през последните години в двустранните търговски отношения и ще се проучи как да бъдат решени проблемите, включително и спора за търговията със соларни панели.
Говорителят на ЕС Джон Кланси уточни, че въпросът за соларните панели няма да бъде в официалната програма на срещата, но се очаква Де Гухт и Гао да обсъдят въпроса в кулоарите.
„Конфиденциални дискусии на техническо ниво“ с Китай започнаха в Брюксел тази седмица в опит да се договори решение, каза той. По думите му амбицията на ЕС остава да се намери решение възможно най-скоро.
Китай и ЕС водят спорове по няколко търговски въпроса. Брюксел наложи мита на вноса на китайски соларни панели. В отговор Пекин започна разследване на вноса на европейски вина и се очаква да предприеме подобни действия срещу автомобилния сектор.
Освен това миналата седмица ЕС предупреди, че ще внесе жалба в Световната търговска организация срещу китайските мита върху стоманени тръби, използвани в електроцентрали.
Де Гухт заяви, че иска бърз край на търговския спор с Пекин за митата, наложени върху вноса на китайски соларни панели, но все пак намекна, че това може да отнеме време.
Те са за срок от шест месеца, а през декември държавите членки на ЕС трябва да решат дали да ги направят постоянни, или не.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: