pixel

Световно известни архитекти гостуват на форума на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015

ONE ARCHITECTURE WEEK

Тази седмица започва професионалният форум на осмото издание на ONE ARCHITECTURE WEEK, в който ще вземат участие шест световноизвестни архитекта от  Холандия, Дания, Франция, Канада и Германия. Събитието ще се състои на 26-ти септември в Държавна Опера Пловдив („ Пл. Централен“ 1). Лектори през 2015 г. ще бъдат: Пейтър Вейнстра ( LOLA Landscape), Яндирк Хукстра (H+N+S Landscape), Рита Юстесен ( By&Havn), Клеман Бланше (cBA), Ян Едлер  (Realities United) и  Мейсън Уайт( Lateral Office). Международните участници ще споделят опита си в градското планиране, проектиране на пространството на реките  и в създаването на активни граждански общности, като част от основната тема на фестивала „При-общена река“.

ONE ARCHITECTURE WEEK

Пейтър Вейнстра, който идва на форума с  подкрепата на Посолството на Холандия, е един от основателите на водещото холандско студио LOLA Landscape. От самото си начало през 2006 до момента, работата на студиото се стреми да наложи прогресивната ландшафтна архитектура. С отличителните си идеи и действия, базирани на комбинация от проучване и дизайн, LOLA иска да съживи забравените и остарели пейзажи. Един от последните проекти на LOLA e Singelpark Leiden. Това е уникална градска концепция: непрекъсната 6-километрова ивица от свързани помежду си зелени площи, преминаващи покрай стари военни укрепления; огромната структура заобикаля най-гъсто застроения исторически център в Холандия. Чрез преобразуване на канала в непрекъснати, естествени ивици, водната зона ще бъде фундаменд за преминаване през града. Атмосферата около района ще е изградена изкуствено с разнородни семена и растителни смеси, дарени от Ботаническата градина в Холандия. Местните  групи и участници могат да вземат участие в поддръжката на пространството, което включва шестнадесет паркови обекта, всеки със свой собствен стил, свързани с водното съоръжение.

Яндирк Хукстра, който ще посети страната ни с подкрепата на Посолството на Холандия, е ландшафтен архитект и съосновател на холандското студио H+N+S Landscape. Гордее се, че работата му допринася за по-смислена и енергична връзка между човека и околната среда. Един от известните проекти на студиото е новият Национален Военен Музей в Холандия. Площта е с големина 450 декара и е рождено място на авиацията в Холандия. Пази останки от Втората Световна война и употребявани съоръжения от НАТО. Студиото приканва посетителите да изпитат историите на холандските въоръжени сили по нов, вълнуващ начин.

ONE ARCHITECTURE WEEK

Рита Юстесен, която ще посети One Architecture Week с подкрепата на By&Havn, ръководи архитектурния отдел в общинската компания By&Havn в Копенхаген и спомага за развитието на някои от най-известните нови квартали в града, включително и района около пристанището в Копенхаген. Това пространство  е в разгара на трансформацията си  от индустриална зона към културен и социален център на града. Вместо да имитира традиционната датска плувна зона, Пристанището предлага пейзаж с докове, кейове, рампи, скали, детски площадки и понтони, като едновременно с това дава възможност на гражданите да поплуват в центъра на града. Жителите използват Пристанището като място за плажуване, социализация, спорт и мн.др.

Клеман Бланше, чието посещение е с подкрепата на Френския институт в София, е френски архитект, учител и критик, активен участник в архитектурната теория, урбанизма и културните изследвания. През 2004 год. става сътрудник в Office for Metropolitan Architecture. Седем години по-късно е назначен за  директор на OMA Франция. В момента Клеман работи по изграждане на нов мост над река Гарона в Бордо, който ще свързва общините на Бегъл и Флорак.  Мостът ще приютява не само натоварения трафик, включващ автомобили, обществен транспорт, велосипеди и пешеходци, но ще дава и пространство за провеждането на различни мероприятия. Постройката ще е дълга 545 метра и широка 44 метра и в неговото построяване ще бъдат ползвани  най-съвременните техники и материали.

Канадският архитект Мейсън Уайт, който идва у нас с подкрепата на Canada Council for the Arts, е съосновател на Lateral Office. Вече над 10 години студиото се ангажира с архитектура, която пряко отговаря на нуждите на 21-ви век. Разработките на Lateral Office се фокусират върху силните отношения между обществената сфера, инфраструктурата и околната среда.  През 2011 Lateral office участва в конкурса Cleveland Design Competition: A new school vision. Идеята е да се предложи проект за изграждането на ново държавно училище в центъра на града. Lateral Office предлага „ Отворено училище“ – школа, приветстваща  разнообразни взаимоотношения между различни възрастови групи; школа, отворена за града и открита за природата; школа, която се обединява с творческата култура и бизнес.

Ян Едлер е един от двамата основатели на берлинското архитектурно студио Realities United. Те са автори на проекта “Flussbad” за нов басейн в река Шпрее в Берлин. Flussbad има за цел да изкорени мисловното разделение между „ежедневния“ Берлин и обществения Берлин, който принадлежи основно на туристи и федерални агенции. Проектът ще осигури така необходимото пространство за отмора и развлечение в тази част на града. С дължина над 700 метра, Flussbad ще бъде не само най-големият плувен басейн в света, но също така ще се превърне в магнит за туристите и гражданите на Берлин. Ян Едлер ще посети България с подкрепата на Посолството на Германия в България.

Професионалният форум е единствената платена част от програмата на фестивала, за която вече могат да бъдат купени билети в мрежата на ticketlogic – (https://www.ticketlogic.bg/one-architecture-wee/27576), както и в офисите на ЕДНО, всеки работен ден от 09:00 до 18:00 ( Пловдив- ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10 и София – ул. „ Юри Венелин“ 2, ет. 3 ). Останалата част от програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 е безплатна и включва лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, намеси, спортна програма и др.

За фестивала:

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.

ONE ARCHITECTURE WEEK е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални промени. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура, с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. Темата за 2015 г. е „При-общена река“, а кураторка е Мерве Бедир.

Организатор на фестивала е ЕДНО – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019. One Architecture Week е част от „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ).

Основен партньор на фестивала е Пътища Пловдив АД, партньор на всички намеси е Milka, а организатор на спортната програма – BGBeActive – www.bgbeactive.org

Продукционни партньори за реализиране на Плажът на Марица са Pools.bg, Стефан Щерев, Пътинженеринг ЕООД, ОП „Градини и паркове“- гр.Пловдив, ВиК, Mr.Bricolage, Alfa СОТ, Екотой Сервиз ООД. Специални партньори на бара са Винпром Пещера, изворна вода „Бачково“, Shark Energy Drink, .
Технологичен партньор е net365.
Визуална идентичност  Студио за графичен дизайн Punkt

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: