pixel

Най-големият в света делта 3D принтер строи къщи от кал или глина (ВИДЕО)

3d-printer

Италианската инженерна компания WASP (World’s Advanced Saving Project) е създала Big Delta – най-големия в света делта триизмерен принтер, пише Gizmag, цитиран от „Фокус“.

12-метровият принтер е създаден, за да изгражда къщи от локални материали с възможно най-малко енергия на почти нулева цена в зони на бедствия, както и за да посрещне нарастващата нужда от жилища за увеличаващото се световно население.

Строителството на къщи бързо и с малък бюджет чрез технологията на адитивното производство, било то на Земята или на друга планета, има огромен потенциал. В Космоса, то би могло да осигури гъвкавост и възможност за изграждане на нетрадиционни, но високо функционални структури, които не могат да бъдат направени по друг начин.

Триизмерно отпечатаните къщи може да се превърнат в често срещана гледка, предвид прогнозите на ООН, че в следващите 15 години човечеството ще се нуждае от приблизително 100 хиляди жилища дневно. Евтиното и бързо строителство може да намери приложение и при възстановяване на региони, пострадали от природни бедствия като земетресения, торнадо и наводнения.

Компанията WASP, която произвежда триизмерни принтери във всякакви размери, напоследък се фокусира върху технология за строителство на жилища. Миналата година фирмата представи 4.5-метров принтер, а сега съоръжение с рекордната височина 12 метра.

Поддържан от метална рамка с диаметър шест метра въртящ се струйник едновременно смесва и полага материалите, които могат да варират от кал и глина и цимент. Възможно е да се добавят химични вещества, които да подсилят структурата, а компанията посочва, че предвижда добавяне на отблъскващ насекоми репелент в жилища, изграждани в бедствени зони.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: