Няма да строят подземен паркинг на мястото на паметника на Цар Освободител

Петър Диков

Източник: vestnikstroitel.bg

Паметникът на цар Освободител ще бъде готов през януари 2013 г. Още в края на тази година основната фигура ще бъде върната на мястото си на площад Народно събрание. Предвижда се за отбелязването на 135-годишнината от Освобождението на България на 3 март обновеният паметник да бъде официално открит. Това заяви по време на пресконференция председателят на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов. Той изнесе подробна информация за проекта за реставрация.

„Никой самоволно не си е позволил да обновява монумента. Изминаха много месеци на съгласувателни процедури с различните институции,  преди да започнем реалната работа“, добави той.

„Нито един лев не е даден от държавата и общината. Знаете, че средствата идват от руския фонд „Поколение“, а частният инвеститор знае как и къде да инвестира. Той не искаше да се политизира дарението, затова условието беше да се даде на неправителствена организация, каквато е КСБ. Ние вече сме подготвили и албум с руски паметници в Плевен. Смятате ли обаче, че те ще бъдат финансирани, след възникналия шум около Цар Освободител“, обърна се към журналистите инж. Светослав Глосов.

Леярната се охранява с жива охрана и с видеонаблюдение, успокои още той.  „Ако е необходимо нейното подсилване заедно с КСБ, ще го осигурим“, подчерта главният архитект на Столичната община Петър Диков. Той отрече, че под паметника ще се изгради паркинг. „Трябва да си вземем бележка, че тази реставрация не се извършва с пари на софиянци и на българи“, подчерта той.

„В процеса на реставрационни дейности продължават да се откриват нови и нови дефекти, които трябва да се оправят. Изчезнали са различни елементи от Паметника. Липсва кания, юзда и други. Те са отнети от монумента при престоя му на площад Народно събрание“, обясни председателят на Камарата инж. Светослав Глосов.

На пресконференцията присъстваха и инж. Иван Бойков, изп. директор на КСБ, арх. Любомир Петров, координатор на проекта от страна на Столичната община и КСБ, доц. Георги Мавров, представител на строителния надзор, Марин Марков, скулптор, инж. Борис Чилев, директор на общинско предприятие „Стара София“, Александър Паличев , Петър Митанов  и други експерти, занимаващи се с реставрацията на монумента.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: