Къща в къща в модулното строителство

Arcgency

През 2016 г. датското управление за транспорт, строителство и развитие отпусна почти четири милиона евро за примерни проекти за насърчаване на разработването на модулни системи. Те трябваше да се използват за реализиране в селските райони на модерни и гъвкави имоти под наем в исторически сгради, които си струва да бъдат запазени. Проектът е научно придружен от Училището по архитектура в Орхус, което също така е ръководител на малката община Фааборг-Мидтфин на остров Фин. Бившата фабрика на Faber в малкото селце Ryslinge е избрана като един от четирите проекта.

Селските райони на Дания имат богато, но и застрашено наследство от исторически сгради. Бившите фабрики или сградите на железопътните гари предлагат голям потенциал като поземлени имоти, но малко икономически стимули за жилищно строителство. Това е в пълен контраст с живота в града.

Модулният начин на строителство предлага икономически предимства

Преустройството на фабричните сгради е възложено на базираното в Копенхаген архитектурно бюро Arcgency, което има дългогодишен опит в модулното строителство и е специализирано в индустриални сглобяеми строителни елементи. Ако се използват традиционни строителни техники, преустройството често е скъпо. Енергийната оптимизация, предизвикателствата при адаптирането на съществуващия сграден фонд и рискът от непредвидени разходи са фактори, които увеличават разходите в сравнение с новото строителство.

С концепцията си за къща в къщата архитектите създават жилищна типология със силна идентичност и нисък екологичен отпечатък. Фабриката Faber се характеризира със забележителни пространствени последователности; развитието на индустриалната сграда с течение на времето може да се прочете в тялото на сградата. Вместо фабриката да се адаптира към жилищните нужди, апартаментите трябва да се адаптират към фабриката.

Минимален ремонт на принципа на ядката и черупката

Вместо да се подновяват всички повърхности и квадратни метри, голяма част от съществуващата сграда е оставена в сегашното си състояние. Ремонтът се извършва там, където е абсолютно необходим. В стаите, оставени в суров вид, се изгражда самостоятелна дървена конструкция, отделена от съществуващата. Архитектите наричат това „ядка“, а съществуващата структура – „черупка“. Всяко жилище има тези два елемента.

Сърцевината е основната част на апартамента: тя е компактна, енергийно ефективна и изработена от естествени материали. Той предлага отлични условия на дневна светлина, приятен вътрешен климат и големи пространствени различия. Ядката се състои от отворена кухня, трапезария, спални и баня. Корпусът е неотопляемо и неизолирано гъвкаво пространство. В зависимост от сезона тук могат да се извършват дейности, за които в нормален апартамент почти няма място: например, използване като студио, закрита детска площадка или работилница.

Стъклени елементи като „прозрачна граница“

Между сърцевината и корпуса стъклени елементи, които могат да се отварят напълно, образуват своеобразна „прозрачна граница“. По този начин апартаментът се възприема като голямо, гъвкаво пространство. През студените месеци стената може да се затваря, като се запазва визуалният контакт. В срещата между необработените, неотоплявани помещения и новите ядра се предава наследството на сградата. Оригиналните повърхности със следи от употреба и сводестият тухлен таван са в силен контраст със забележителните дървени конструкции – съпоставка, която прави апартамента специален.

Arcgency

Ядките съответстват на модулна мрежа. Те са изработени от стандартни материали, имат стандартни размери и прави ъгли. Те могат да бъдат изградени, без да се налага да се съобразяват със съществуващата кривина на сградата. Някои връзки между ядрото и съществуващата сграда обаче са специално проектирани – това може да бъде например прозорец. Когато модулната система се сблъсква с неравните стени на съществуващата фабрика, тези свързващи елементи се правят с помощта на 3D скенери и роботи. Сканирането на съществуващите стени се използва за създаване на 3D модел. Въз основа на този модел с помощта на цифрово управляеми роботи е проектиран и произведен персонализиран перваз на прозорец, например.

Концепцията следва индустриалната логика на производство на големи обеми, за да се постигне евтино строителство. Поради това модулното производство не е подходящо за малки проекти. За този проект компонентите са произведени в малка фабрика на място; за по-големи проекти концепцията може да бъде разширена.

Адаптивна повторна употреба и възможност за рециклиране

Преценката за ресурсите е основна ценност за Arcgency. Когато работи по адаптиране за повторно използване, офисът се стреми да използва възможно най-голяма част от съществуващата структура. Новите материали, които се добавят, трябва да са устойчиви и да се сглобяват механично, за да могат да се разглобяват, използват повторно и рециклират на по-късен етап.

Ядката е изградена изцяло от дърво. Това включва носещи конструкции, изолация, тавани, стени и подове. Дървото е не само устойчиво, но има и други предимства:
– може да абсорбира и да отделя влага, което създава здравословен климат в помещенията;
– строителството е просто – дърводелецът е основният майстор;
– дървото е лесно за работа на място и при сглобяване;
– поддръжката е лесна: всички повърхности са механично сглобени и лесно се разглобяват; обновяването и повторното използване са икономически изгодни;
– материалът очертава ясна граница между новото и старото.

Снимки: Arcgency

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: