Градско земеделие – ферма на покрива от горещо поцинкована стомана

Rewe

Новият супермаркет на Rewe във Висбаден показва как градското земеделие може да бъде реализирано с архитектура на високо ниво.

Градското земеделие има потенциала да направи ценен принос за устойчивостта. То може да намали транспортните маршрути и да направи материалните цикли по-икономични и ефективни. Освен това то прави земеделското производство по-осезаемо за жителите на града.

Новият супермаркет на Rewe във Висбаден показва как това може да се случи. Супермаркетът, проектиран от ACME Architects, има два етажа. На приземния етаж се намира пазарът с голяма търговска площ и рибна ферма, където в аквакултури се отглеждат костури. В оранжерията на покрива се отглежда босилек. Тази комбинация се нарича аквапоника, тъй като рибите наторяват растенията от босилек с екскрементите си. Те от своя страна почистват водата от аквариумите, която след това се връща обратно към костурите.

Rewe

Градско земеделие за устойчиво производство на храни

Използването на тази затворена система позволява производството на храна с 90% по-малко вода от конвенционалното земеделие, тъй като водата се използва два пъти. Около 20 000 костури се отглеждат годишно в рибното стопанство и 800 000 саксии босилек в оранжерията на покрива. 480 други супермаркета в околността се снабдяват с този босилек. Докато на приземния етаж в модулна конструкция преобладава дървеният материал, покривната ферма е от горещо поцинкована стоманена конструкция, типична за оранжериите. Дървената конструкция на приземния етаж и горещо поцинкованата оранжерия на покрива могат лесно да бъдат демонтирани и използвани отново.

Rewe

Сградата се отличава от традиционните супермаркети със своите привличащи вниманието колони. Според архитектите структурата е проектирана така, че да е лесна за изграждане и адаптиране. Използват се местни стандартни елементи, които се съединяват с прости винтови връзки. Модулният дизайн позволява адаптиране към други размери и структури. Дървената конструкция е издадена над фасадата. По този начин отвън се създава покрита площ, която осигурява място за допълнителни сергии с местни продукти.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: