pixel

Хижа в Норвегия с фасада от термодървесина

Lunawood

Тази хижа в Лофотен, Норвегия, е разположена до поток сред суров природен пейзаж и има красива дървена фасада от Lunawood. Откъм пътя хижата изглежда скромна и сдържана, докато страната, обърната към морето, предлага спиращи дъха гледки и прегръща слънцето през целия ден. Със своята естествено изветряла облицовка тя се превръща в още една частица от природата.

Използването на три различни ширини на външните панели придава интересен ритъм на облицовката. Проектантският екип на Våg Lofoten AS, заедно с дърводелците, разработва прототип, който представлява на пръв поглед случайна колекция от три размера панели. Този принцип се повтаря по цялата фасада.

Lunawood

Завладяващият ритъм на дизайна на фасадата е подкрепен от усъвършенстваните характеристики на дървесината. Термодървесината от Lunawood издържа на смяната на сезоните в Норвегия и на влагата, донесена от морето, и запазва първоначалната си форма в продължение на десетилетия.

Поради атмосферните условия изцяло облицованата с дърво фасада Lunawood придобива постепенно сиви тонове, които образуват патина върху боровите дъски. С течение на времето външният ѝ вид бавно ще се слива все повече със заобикалящата я среда.

Снимки: Lunawood

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: