Свойства и употреба на амарантовото дърво

Amarant

От пурпурно до виолетово, амарантовото дърво не само впечатлява с яркия си цвят, но и убеждава със своята твърдост, якост на натиск и огъване.

Амарантовото дърво е от рода Peltogyne Venosa, който принадлежи към подсемейство Caesalpinioideae от семейството на бобовите растения. Други търговски наименования и обозначения за амарантово дърво са пурпурно сърце, лилаво дърво, Roxinho и виолетово дърво. Произходът на видовете Peltogyne Venosa е Южна или Централна Америка, много често Мексико, Бразилия, Колумбия, Венецуела, Гвиана и Суринам.

Какви са типичните свойства на амарантовата дървесина?

Дървесината от амарант от Южна или Централна Америка е важен търговски продукт. Едно дърво е високо между 38 и 45 метра, диаметърът на ствола е от 0,6 до 1,2 метра.

Вероятно най-забележителната характеристика на амарантовата дървесина е нейният цвят. Той може да варира от виолетово до пурпурно, но това не се случва веднага. В самото начало беловината с диаметър от три до шест сантиметра е бяла или кремава. Веднага след разрязването сърцевината на вида Peltogyne venosa е сиво-кафява, но след няколко дни променя цвета си, за разлика от беловината. Но как всъщност дървесината получава привлекателния си цвят? Отговорът е колкото прост, толкова и завладяващ: чрез светлина. Въздействието на светлината кара сърцевината, или по-скоро нейните пори, да станат първо пурпурни, след това виолетови и по-късно дори кафяво-виолетови.

Ако възнамерявате да полирате предмети, изработени от амарантово дърво, трябва да закупите лак, който не съдържа вещества на алкохолна основа. Тъй като тези продукти могат буквално да изтеглят страхотния цвят от дървото и да премахнат цветните частици от порите.

Тропическото дърво може да се залепва много добре. Но това само по себе си не го прави търсено като строителна дървесина. Сърцевината на амаранта е устойчива на атаки от насекоми, гъбички и атмосферни влияния. Категоризирана в клас на устойчивост 2, лилавата дървесина е толкова твърда, колкото дървесината от дъб и робиния, но освен това има висока якост на натиск и на огъване и много ниско свиване.

Amarant

Отрицателни свойства на виолетовото дърво

Един от недостатъците на този вид дървесина е, че е трудна за обработка, тъй като е твърда и пълна със смола. Инструментите бързо се затъпяват при работа с амарантово дърво и прахът може да причини дразнене на лигавиците, дерматит, неразположение и пристъпи на слабост. Процесът на сушене трябва да е бавен, но стабилен, в противен случай ще се появят пукнатини. По принцип този вид дървесина не трябва да се добива, ако е валяло няколко дни преди това, за да не се появи мухъл или гниене.

Къде се използва амарантовата дървесина?

Амарантовата дървесина се използва в различни области. Основно при луксозния интериор и обзавеждане, на художествената сцена и за изработка на музикални инструменти. Има благородни облицовки за стени, фурнири, мебели или паркет от амарантово дърво. Амарантовата дървесина също е добра за струговане и е перфектна като материал за скулптури и дърворезба, използва се за направата на бижута, дръжки за инструменти и грифове на китари. В страните, където растат дърветата Peltogyne venosa, амарантовата дървесина се използва не само за обзавеждане, но и при изграждането на мостове, докове и пристанищни съоръжения, както и в корабостроенето.

Снимки – ECI Tools.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: