pixel

Архитектите се страхуват от рецесия

brick

Архитектите се подготвят за рецесия, тъй като нови данни разкриват все по-мрачните перспективи пред строителството.

Последните данни, публикувани от компанията за проследяване на индустрията Glenigan, разкриват, че стойността на стартирали обекти е спаднала с 35% през трите месеца до края на август и е с 30% по-ниска в сравнение със същия период преди година.

Glenigan заяви, че сред факторите за спада, посочен в данните за септември, са продължаващите проблеми във веригата за доставки и нарастващите разходи за енергия, горива и материали, причинени от войната между Русия и Украйна.

Икономическият директор на Glenigan Алън Уилън заяви, че общият спад в броя на започнатите проекти се дължи на свиването на проектите за строителство през последните месеци и намаляването на броя на одобрените планове.

Той заяви, че клиентите преоценяват и преразглеждат проектите в светлината на несигурните икономически перспективи, спираловидно нарастващите разходи за енергия и строителство и забавянето на материали.

Building 1

Много архитекти споделят загрижеността си, че страната ще влезе в рецесия по-късно тази година. Според тях проектите са започнали да напредват по-бавно, като продажбите и покупките  на предприемачите също се забавят поради нарастващата инфлация.

Съществуват разлики между отделните сектори. Glenigan установи, че проектите за нежилищни сгради са намалели с 31% през трите месеца до август в сравнение с предходния тримесечен период и с 34% на годишна база.

Индустриалните проекти са намалели с 25% в сравнение с предходните три месеца, но проектите в областта на хотелиерството и развлеченията са спаднали само с 2%.

Според последния индекс на S&P Global/CIPS през миналия месец растежът на поръчките в строителството е най-нисък от локдауна през юни 2020 г. насам.

Измерването на месечната активност в строителството показва спад за втори пореден месец.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: