Публикуваха концептуални планове за първите градове на Марс

Mars

Ако мечтаете някой ден да станете марсианец, ABIBOO Studios има някои добри новини за вас. Студиото публикува концептуални планове за множество градове, които ще бъдат построени на Марс, включително нов столичен град на планетата, наречен Нюва (Nüwa). Това проучване е завършено в отговор на състезание, проведено от Mars Society и разработено от мрежата SONnet.

Mars

Всеки от петте града ще побере между 200 000 и 500 000 заселници и всеки е проектиран да позволи на човека достъп до важни ресурси на новата планета. Например град Абалос е поставен внимателно, за да могат гражданите му да извличат лед. Изграждането на този план, ще го превърне в първия град на Марс и ще позволи обитаването на един милион души.

Mars

Ако селищата се построят според плана, заселниците не би трябвало да се отказват от много, от любимите си земни удобства. Nüwa и другите марсиански градове са проектирани да включват жилищни райони, офис площи, изкуствени паркове и зелени площи, за да поддържат хората свързани с дома. Това се постига в уникални конструкции, проектирани отстрани на скалите.

Mars

Алфредо Муньос, основателят на ABIBOO, описва, че това място защитава жителите от суровата марсианска среда. „Ако трябваше да построим сградите като на Земята, сградите биха имали тенденция да експлодират от натиска“, обяснява Муньос, „Слънчевото и гама лъчението на Марс ни принудиха да изградим пространства, които не са пряко изложени на слънцето.“ Сега, когато тази система за проектиране на космическа архитектура е разработена, градовете могат лесно да бъдат добавени или коригирани въз основа на условията на обекта или програмните нужди.

Mars

Екипът на проекта представя така наречените от тях „макро-сгради“, които заемат обема на пространство, създадено чрез изкопаване. Модулите на тези макро-сгради включват жилищни и работни варианти, които могат да се използват взаимозаменяемо. Всеки от тези модули включва определени основни области, които екипът е счел за необходими за щастлив и здравословен човешки живот, включително зелени площи с обитатели животни, водни обекти и зони за изкуство.

Освен основните жилищни и работни помещения, ABIBOO планира и селскостопански модули, оптимизирани с CO2 среда, до която хората нямат достъп, те са изцяло автоматизирани. Екипът дори планирал процес на устойчиво строителство, който да използва материали, намерени на новонаселената планета.

lider.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: