pixel

Канят китайски инвеститори за жп линията Русе-Варна

jp

Жп линията Русе-Варна, заедно с пристанищните терминали в Русе и Варна, ще бъдат предложени като пакет на китайски инвеститори за публично-частно партньорство.

Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия, предаде investor.bg.

Предстои да се направи и нова презентация на инфраструктурни проекти пред потенциални китайски инвеститори, допълни Московски.

Той припомни обаче, че Пекин настоява за проектите да има държавни гаранции, което се оказа спорен момент от преговорите за потенциални китайски инвестиции в българската инфраструктура.

Според него “пакетирането” на жп линията с пристанищните терминали е смислен проект за евентуални частни инвеститори, тъй като свързва две от ключовите ни пристанища – Варна и Русе, с Европа по р. Дунав.

Същевременно подобен проект не може да се реализира с пари от оперативните програми, тъй като маршрутът не е част от европейски транспортен коридор.

На китайски инвеститори вероятно ще се предложат за реализация на принципа на публично-частното партньорство и интермодалните терминали във Видин и Русе, както и жп трасето Видин – София в частта от Видин до Медковец. По думите на Московски обаче проектът е скъп и едва ли частен инвеститор би приел да го реализира.

Като цяло транспортният министър потвърди, че държавата не разполага с ресурс да развие транспортната инфраструктура в Северна България, за да се навакса изоставането в сравнение с южните части на страната.

Ресурсът от оперативните програми ще отиде почти изцяло за коридорите в Южна България, защото сме поели твърд ангажимент за тяхното довършване, каза министър Москов.

Един от примерите е лот 3 на магистрала “Струма”, част от който е и най-тежкият участък от пътя – преминаването през Кресненското дефиле.

Московски припомни, че за този участък ще отиде по-голямата част от ресурса за пътища в новата оперативна програма “Транспорт” 2014-2020 г. Ако се намери алтернатива обаче, спестените средства ще се пренасочат към магистрала “Хемус”, която е включена като втори проект.

Очаква се в края на тази – началото на следващата година да е готова новата екооценка за преминаването през дефилето без дългия 15-км тунел. В момента се проектира и алтернативно преминаване чрез система от къси тунели и виадукти.

За интермодалния терминал във Варна транспортният министър каза, че до края на годината трябва да приключи проектирането. Реализацията му след това ще се случи или през бюджета на Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура”, или ще се търсят инвеститори и за него.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: