pixel

Открито бетонно стълбище привлича светлината

Tsou Arquitectos

Бетонно стълбище и открито вертикално пространство в центъра на сградата привличат светлината и откриват гледки в Casa Vertical – висок и тесен дом в Порто, Португалия, проектиран от местната архитектурна практика Tsou Arquitectos.

В отговор на тесния триъгълен терен, Tsou Arquitectos избира да свърже пространствата на жилището вертикално, което дава и името на проекта.

Покрай гаража се влиза в коридор, който се отваря към централното стълбище от открит бетон и облицовано с балюстради от шперплат, около което са организирани останалите пространства.

Tsou Arquitectos

За да се улеснят визуалните връзки през стълбището, пространствата от двете страни на четириетажната къща са разположени на интервали от половин етаж, което създава проблясъци между помещенията и същевременно позволява на светлината да прониква.

Casa Vertical има тераса на покрива, от която се открива гледка към града, завършена със семпла настилка и кът за сядане на открито.

„Фасадата на къщата се позовава на типичната композиция на градските къщи в Порто с вертикалните си прозорци, тройното разделяне на фасадата и корниза“, обясняват архитектите.

Tsou Arquitectos

„Монолитният характер се подсилва от еднаквото покритие и стереотомията на линиите на фасадата“.

Този минималистичен характер се пренася и в интериора, който се определя от открит бетон, бели стени и дървена дограма, за да се създаде светла и естествена палитра.

Снимки: Ivo Tavares Studio

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: