pixel

До 5 години ще има промени във визията на София

петър диков

Източник: cross.bg

Паметникът „1300 години България“ пробва чувствителността на хората. Няма решение за демонтажа му. Видимо е, че това е някаква рекламна кампания. Това заяви главният архитект на София Петър Диков в сутрешния блок на БНТ.

На въпрос дали се предвижда демонтажа му, той заяви, че е направено допитване до гражданите и то показва, че по-голямата част от хората са „За“ премахването му. За това решихме да направим конкурс между архитекти и дизайнери, за да видят хората как ще изглежда мястото. Има предложения там да има паметник на Хан Аспарух, или съоръжение за скално катерене, или пък просто да бъде засипан и там да има градина, уточни още той.

Попитан дали НДК е спомен от комунистическото минало, Диков заяви, че не е склонен да приеме тази теза и в страни, в които не е имало комунизъм също имат подобни сгради.

Що се отнася до това центъра на София да има един стил и столицата да прилича на европейски град, главният архитект заяви, че са пред обявяване на конкурси за обновяване на градските части, които са знакови и ще се подготвят да кандидатстват за средства. Пуснали сме международен конкурс за площад „Света Неделя“. Следващите 5 години ще има сериозни промени във визията на София, каза още той.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: