pixel

Иновация за строителите – Баумит СтарКонтакт бял

baumit

Иновационната лепилно-шпакловъчна смес спестява време, пари, облекчава труда и осигурява комфорт

– за всички видове топлоизолационни плоскости;
– висока якост, еластичност и паропропускливост;
– отлично сцепление;
– без грундиране преди полагане на последващо покритие
.

Топлоизолационните системи с марка „Баумит” се отличават не само с качеството на включените в тях продукти, но често и с иновативния характер на отделните елементи. През 2015 г. фирма Баумит България пуска на пазара Баумит СтарКонтакт бял иновативна лепилно-шпакловъчна смес, която е подходяща за лепене и шпакловане на всички видове топлоизолационни плочи. Това е материал от ново поколение. Баумит СтарКонтакт бял е заводски смесен, на основа бял цимент, пpахообpазно минеpално лепило и шпакловка, системен компонент от Топлоизолационните системи с марка „Баумит”. Сместа се полага лесно както машинно, така и ръчно.  Зърнометрията е фина, с максимална едрина на зърната 0,6 мм.

Благодарение на уникалната си рецептура, Баумит СтарКонтакт бял е с отлична хидрофобност и висока слепваща способност. Нанесен върху топлоизолационните плочи, той възпрепятства в максимална степен водопоглъщането. Същевременно, сместа има много добра паропропускливост, което в комбинация с фасадните топлоизолационни плочи от групата Баумит Oпън (ОпънТерм, Опън плюс и Опън рефлект), създава отлични условия за по-бързото съхнене на сградата в началния период на експлоатацията й, както и за поддържането на оптимална влага, без сериозна опасност от образуването на конденз в стените. Това способства за повишаване комфорта на обитаване на жилищните и офисните помещения. Разбира се, Баумит СтарКонтакт бял може да се ползва при лепенето и шпакловането на всички други видове фасадни топлоизолационни плочи от експандиран и екструдиран полистирен, полиуретан, минерална вата и т.н.

Но кое е най-важното, отличително качество на тази нова лепилно-шпакловъчна смес? Това е именно свойството й да позволява нанасяне на крайното покритие – Баумит пастообразни мазилки, без необходимостта от грундиране на основата. Така времето за полагане на топлоизолационната система се скъсява с минимум 48 часа, включващо времето за полагане и времето за съхнене на грунда. Освен това отпада една цяла операция от изпълнението, именно грундирането на основата, което облекчава и поевтинява труда. Спестяват се време и средства.

Преработването на материала става по обичайния начин. Лепенето се изпълнява по „метода на ивици и топки”. Дебелината на лепилния слой стандартно е около 10 мм, като не трябва да надхвърля 20 мм. Шпакловката се изтегля на гребен (10 мм) и в нея се интегрира стъклотекстилна мрежа Баумит СтарТекс, която се зашпаклова в положената смес по метода „мокро в мокро”. Дебелината на шпакловъчния слой трябва да бъде минимум 2–3 мм. Мрежата трябва да бъде покрита минимум 1 mm (а в областите на припокриване – минимум 0,5 mm и максимум 3 mm) с Баумит СтарКонтакт бял. Трябва да се избягва прекомерното заглаждане на повърхността. По-големи неравности от гребена се премахват след изсъхване.

Времето за съхнене на шпакловката варира от минимум 3 дни, при добри атмосферни условия и използването на лепилни анкери Баумит СтарТрек (което осигурява равномерна дебелина на слоя шпакловка по цялата повърхност) до 5–6 дни, при неблагоприятни атмосферни условия. Единственото, за което трябва да се внимава е Баумит СтарКонтакт бял да бъде покрит с мазилка максимум 4 седмици след нанасянето й. В противен случай, при изтичане на по-дълъг период, е необходимо грундиране на шпакловката с Баумит УниПраймер.

Иновацията Баумит СтарКонтакт бял е израз на стремежа на Баумит да развива своите топлоизолационни системи, да създава условия за по-бързото им и ефективно полагане и да облекчава труда за изпълнението им.

Баумит България

Baumit предлага всичко за фасадата - топлоизолационни системи, мазилки, бои. Топлоизолационните системи “Баумит” са икономически изгодни, трайни във времето и намаляват разходите за отопление до 50%. “Мурексин” е специалист по продукти на строителната химия – лепила, фугиращи смеси, хидроизолации, хидроизолационни системи, епоксидни покрития, добавки за бетон и др.

Прочетете също: