pixel

Зеленият покрив на сградата пести енергия

зелени покриви

Източник: 24chasa.bg

Строителството на екологични сгради в САЩ и Западна Европа става по най-различни „зелени“ технологии, които имат за цел да ги направят енергоспестяващи и максимално вписващи се в околната среда. В последно време се обръща голямо внимание на т.нар. зелени покриви, при които се засажда градина върху сградата.

Освен естетическата наслада от архитектурния дизайн зеленината на покрива носи и много практически ползи, обяснява инженерът Дино Грийн пред електронното издание „Грийн билдинг елимънтс“. Въздушната градина подобрява енергийния баланс на сградата, както и работата на монтираните там соларни панели, твърди специалистът.

Изграждането включва изолация на покрива с водоустойчиви материали, поставяне на почва и засаждане на растения. Всичко това оформя изолационен слой върху покрива на сградата, който много ефективно намалява поглъщането на топлинна енергия от околната среда през лятото и загубата на вътрешна топлина през зимата.

Освен че помагат на самата сграда, когато зелените покриви са достатъчно на брой в един жилищен квартал, могат да имат и допълнителен ефект за микроклимата му. Опитът показва, че група сгради със зелени покриви помага да се предотврати натрупването на топлина в плътно застроените градски зони, известно като ефект на градския топлинен остров. Така, като заместваме бетона с истинска зеленина, имаме двойна полза – намаляваме разхода на енергия на самата сграда и индиректно създаваме охлаждащ ефект за микроклимата на квартала, смята Дино Грийн.

Създаването на малка градина на покрива е солидна инвестиция. Разчетите, правени от американски специалисти, обаче показват, че тя е по-малка в сравнение с парите, дадени за обикновен покрив, ако се вземат предвид и последващите разходи и ремонти за 30-40 г. Всъщност първоначалният допълнителен разход за изграждането и засаждането на градината после се възстановява чрез спестената енергия на сградата. Така например зелен покрив с площ от около 2000 кв. м може да намали сметката на сграда за отопление между 1000 и 3000 долара месечно, твърди Дино Грийн.

От друга страна, въздушната градина помага много и ако на покрива на сградата има монтирани соларни панели. Тяхната ефективност се увеличава, като те произвеждат повече електроенергия. Това се дължи на операционните температурни изисквания за работата на слънчевите панели. С други думи, система от соларни панели, монтирана на бетонен покрив, ще произвежда по-малко енергия от същата система, поставена върху „зелен“ покрив. Изчислено е, че работата на слънчевите панели на озеленен покрив се подобрява с около 15% заради по-ниските температури, които растенията поддържат на покрива.

Една от водещите в съвременното екостроителство в САЩ е компанията „Гугъл“. Сега интернет гигантът е започнал да строи нови сгради в основния си център в град Маунтин вю, щата Калифорния, съобщава електронното издание „Грийн биз“. Новият комплекс, наречен „Бей вю“, ще се състои от 9 сгради с подобна форма, повечето от които ще бъдат на 4 етажа. Те са свързани помежду си с мостове и пътечки, които минават между градини на различни нива. Един от мостовете извежда до озеленен покрив, където е построено и кафене на открито.

Соларните панели, разположени по покривите на сградите на „Гугъл“, произвеждат 2 мегавата ток, а в закусвалнята се предлагат само органични зеленчуци, отгледани в околността.

Интересен мегапроект със зелен покрив бе реализиран и в Кълъмбъс, столицата на щата Охайо. Върху подземен паркинг и част от бивш мол в центъра на града бе изграден парк за 20 млн. долара върху обща площ от 36 дка. Той включва първокласни градини, читалня на открито, постоянна сцена и павилион и различни увеселителни съоръжения. Уникалното на парка е, че 2/3 от него всъщност са зелен покрив, тъй като лежат върху подземен паркинг. Той е изолиран със специални материали, преди отгоре да бъде засадена градината. Спазени са всички екоизисквания, като елинсталацията е прокарана в почвата на много ранен етап. В момента това е един от най-големите зелени покриви в САЩ.

2020 г.: всички нови проекти – с по-малко ресурс

Сградите с иновативни технологии се класифицират като устойчиви, зелени или нискоенергийни. Последният тип покриват аспекти като енергийна ефективност, частично потребление на ресурси, опазване на околната среда, казва проф. Атанас Ковачев, преподавател в Лесотехническия университет. Принципите на зелената архитектура включват и строителни материали, позволяващи повторна употреба, грижа за отпадъците, лесни за изпълнение съоръжения за осветление, отопление, вентилация и охлаждане.

Директивата за енергийната ефективност на сградите изисква след 2020 г. те да се проектират и изграждат така, че да бъдат „с почти нулево потребление на енергия“. Те осигуряват вътрешен микроклимат без активни отоплителни и охладителни системи. Стандартът „пасивна къща“ добавя 10-15% към строителните разходи, но енергийните са много по-ниски. Ковачев посочва като пример за зелена архитектура „Софарма Бизнес Тауърс“ в София със системата double skin („двойна кожа“) – във фугата между двете стъкла има автоматизирани слънцезащитни „щори“. Друг зелен елемент е тревата върху покрива.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: