pixel

Терафлекс® – ефектни цветни фугиращи смеси на циментова основа

marisan

Облицовките и настилките от керамика имат хилядолетна история и продължават да бъдат важна част от модерната архитектура. Както в зората на своето съществуване, така и днес, за тяхното полагане са необходими подходящи съпътстващи продукти, за да се постигне здраво и устойчиво на вода и атмосферни влияния покритие, което освен това да притежава и отлични естетични качества. В наше време разполагаме с многообразни видове материали, разкриващи безброй възможности за избор на продукти, а това от своя страна често води до трудна ориентация, когато се стигне до съчетаването им в система.

Облицоването на стени и подове обаче не се свежда само до технологията на процеса. Тази задача изисква артистичен подход и добре развита ориентация към детайлите. Подготвителните работи по повърхността, верния избор на облицовъчен материал по размер и вид или лепенето на плочките са чисто инженерен процес, който трябва да бъде съчетан с фино чувство за цветове, форми и дизайн. Именно те стоят в основата на идеите за естетично оформяне на повърхностите.

Фугите са последния щрих от всяка облицовка и придават завършеност на външния вид. Тяхното проектиране започва от дизайна на техните размери и геометрия, като продължава с избора на цвят в хармонично съчетание с цвета на облицовъчния материал. Именно тези характеристики определят избора на подходящ материал за уплътняване – важен избор, гаранция за професионален и дълготраен резултат.

Съвременните облицовъчни покрития имат широко приложение, което повишава изискванията към фугиращите материали. Те трябва да са достатъчно еластични, да са устойчиви на съвкупност от агресивни агенти и натоварвания, и да гарантират в максимална степен дълготрайна защита и здравословен микроклимат.

Характерните въздействия, подлагащи облицовките на изпитание са висока влажност, разливи на вода или химикали, водностатично налягане, цикличност на замразяване-размразяване, механични натоварвания, абразия,  атмосфера замърсена с вредни газове и други замърсители. Важно свойство на фугиращите смеси е устойчивостта на развитие на опасни за здравето микроорганизми, особено, когато се прилагат в помещения с наситена влажност или санитарно предназначение в бита, болнични, училищни и детски заведения, индустриални сгради, складове, производствени или търговски зони в хранително вкусовата или фармацевтичната промишленост, както и навсякъде, където действат завишени хигиенни изисквания.

В резултат на добрата практика на Марисан за разработване на иновативни решения, клиентите на фирмата имат достъп до високотехнологични продукти за фугиране, с гарантирано високо качество и интригуващи възможности за дизайн.

marisan

Терафлекс® Gold SELECTION, Терафлекс® SILVER SELECTION, Терафлекс® SILVER SELECTION (за широки фуги) и Терафлекс® EXTRA FLEX представляват силно еластични фугиращи смеси, предназначени за уплътняване в богата гама от цветове, на фуги при облицовъчни системи от керамични, теракотени и гранитогресни плочки, плочи от натурален камък, клинкер, бетон и стъклокерамични блокчета. Продуктите притежават завидна мразоустойчивост и резистентност към напукване, надраскване и износване, което ги прави идеален избор за употреба, както в дома, така и в обществени и търговски площи.

Фугиращите смеси Терафлекс® Gold SELECTION, Терафлекс® SILVER SELECTION, и Терафлекс® EXTRA FLEX се характеризират с перманентна устойчивост на мухъл, плесен и различни замърсявания, подсигурена от иновативната система MYCO PROTECT. Техните доказани водоотблъскващи свойства държат влагата на повърхността, без да позволяват проникването ѝ в структурата на фугата. По този начин се гарантира качествена експлоатация и дълготрайна устойчивост на цвета. Работните процеси при фуги с размери от 4 до 16 мм бива обезпечена от Терафлекс® SILVER SELECTION (за широки фуги).

Терафлекс® Gold SELECTION намира приложение в помещения с висока влажност – душ кабини, бани, кухни, спа и други. Добавените сребърни йони гарантират мощно антибактериално действие и поддържат фугата чиста и ярка дълго време. Терафлекс® SILVER SELECTION, и Терафлекс® EXTRA FLEX намират приложение, както при интериорни, така и при екстериорни условия. Особено подходящи за употреба са при реновиращи ремонти на стари фуги.

Широката гама от пастелни и ярко наситени цветове, е в унисон с дизайнерските тенденции в модерното строителство и осигурява възможност за неповторимост на всяко архитектурно творение. Тяхната дълготрайност и устойчивостта им на обезцветяване, са гарантирани от специфичните качества, заложени в структурата на фугиращите смеси.

Дизайнерите с абстрактно мислене разполагат с уникално средство за вграждане на единствени по рода си ефекти, с помощта на фугиращата смес Терафлекс® Gold SELECTION. Това е продукт, разработен в 10 завладяващи цвята, притежаващи ефекта на отблясъци от перли, следствие на, докосващата фугите, светлина, разпръсната и разложена в целия си спектър от хиляди цветни фасети в сместа. Естественото излъчване с нежни отблясъци предизвиква сензитивност за пространство, лукс и стил. Цветовият ефект придава индивидуален облик на всяка облицовка. С промяната в интензитета и ъгъла на светлината се постигат магически, постоянно променящи се ефекти. Особеностите на перления ефект излъчват различно отразяване на светлината във всеки час от деня или, когато се използва осветление от изкуствени източници. Удоволствието е неподражаемо и оставя в наблюдаващия чувство за приказност.

Градусът на настроението, започва да се повишава още с първия поглед върху цветовата гама, носеща галещите съзнанието наименования на цветове и ефекти като: Пламтящ рубин, Великолепен диамант, Лъчист топаз, Слънчев кехлибар, Коралова импресия, Омайващ ахат, Вълшебен изумруд, Сребрист кристал, Лунен пейзаж, Блестящ оникс, които може да превърнат всяка идея в произведение на изкуството.

marisan

Опаковките на Терафлекс® Gold SELECTION Терафлекс® SILVER SELECTION и Терафлекс® EXTRA FLEX са подходящи за лесно използване и дълготрайност на продукта при съхранение.

marisan

Комбинирането на фугиращите смеси на циментова основа със Терафлекс® SANITARY и Терафлекс® SANITARY SILVER SELECTION е не само препоръчително, но и задължително. Освен, че се предлагат в същата цветова гама като при циментовите смеси за фугиране, силиконовите уплътнители са препоръчителни за третиране на всички дилатационни, ъглови и критични фуги. Отличната им адхезия към основи с много гладка повърхност като стъкло, глазирана керамика, емайлирани покрития, полиакрил и алуминий, определя незаменимото им използване в системи за облицоване, за силно еластично запълване на разширителни и съединителни фуги в интериора и екстериора. Техните характеристики могат да гарантират и най-високите изисквания за хигиена, водоотблъскване и устойчивост на различни въздействия.

Фугите са един от компонентите в системата за полагане на керамични облицовки Терафлекс®. За нейното коректно функциониране обаче е необходимо да се отдаде подобаващо внимание и на избора на подходящи продукти за защита и подготовка на основите, лепене на плочките и техния вид.

Всички компоненти от системата за облицоване и носещата конструкция, могат да бъдат защитени от агресивното действие на влагата във всичките ѝ физически състояния, с помощта на хидроизолационната система HYDRO and SPLIT PROTECTION2. Тя образува дълготрайно, еластомерно хидроизолационно покритие, без шевове, служещо като бариера срещу инфилтрацията на вода от конструкцията към облицовката и обратно.

Здравината на цялото приложение може да бъде гарантирана с богатата гама лепила на циментова основа, с утвърдената на българския пазар търговска марка Терафлекс®. Според изискванията на всеки отделен проект, може да бъдат избрани продукти със специфични качества като висока якост, силна еластичност, редуцирано свличане, хидрофобност и устойчивост на студ, от професионалната серия лепила клас С2: Терафлекс® Platinium, Терафлекс® GOLD, Терафлекс® SUPER FLEX, Терафлекс® EXTRA FLEX и бързосвързващото лепило Терафлекс® БЛИЦ или икономически ефективни лепила клас С1 – Терафлекс® ЕКСТРА, Терафлекс® СТАНДАРТ и Терафлекс® КЛАСИК.

marisan

Марисан

Марисан е модерна българска компания, която се гордее с богат и дългогодишен опит в производството на различни видове материали за строителството. За времето на своята дейност и развитие компанията се е утвърдила не само като един от лидерите на пазара, но и като коректен и надежден производител, предлагащ на своите партньори и на всички професионалисти комплексни и интегрирани решения в редица области на строителството. Непрекъсната изследователска работа и развойна дейност, извършвана в лабораториите и, които са в тясно сътрудничество с някои от водещите в световен мащаб лаборатории за изследване и разработка на строителни материали, гарантира безкомпромисното качество на продуктите под всички нейни марки – най-известните от които са Терафлекс, Термофлекс, Хидрозол, Газолит, Циментол, Терапор и др.

Прочетете също: