От януари режат незаконните кабели по фасадите

kabeli

Масова проверка на висящите кабели по фасадите в цяла София тече от няколко седмици. Районните администрации трябва да опишат всяка сграда, по която мрежите не са прибрани и операторите не са спазили изискването по закон.

Проверката е разпоредена от дирекция „Общински строителен контрол“ и трябва да приключи след седмица.

„След това ще започне издаването на констативни протоколи. В случаите, в които собственикът на мрежата не е известен и не може да бъде установен, незаконните кабели ще бъдат премахнати за сметка на общината.

Когато собственикът е ясен, той ще получи срок за доброволно премахване“, обясни шефът на дирекцията по общински строителен контрол арх. Влади Калинов.
До 10 000 лв. глоба за всяко нарушение очаква фирмите.

Принудителното премахване на незаконните кабели от фасадите на сградите ще започне от Нова година. След промени в Закона за устройство на територията от началото на 2013 г. за тях отговарят общините, съобщават 24chasa.bg.

Кабелите са IV категория строеж и според закона в градовете те трябва да са под земята, а не по фасадите.

„Фирмите не си признават, че кабелите са техни. Масово нарушенията се правят от интернет доставчици и кабелни оператори. Най-малко проблеми има при мрежата на ЧЕЗ. Има отделни нарушения на стари мрежи, които още не са реконструирани“, обясни арх. Калинов.

Почти няма случаи на нарушения при нови сгради. Затова се очаква проверката да покаже, че основно кабелните оператори не са спазили закона в централните райони. Там строителството е старо, сградите са по-малки и ниски и отрупаните с кабели фасади са по-видими.

Читатели на „24 часа“ обаче се оплакаха, че може те да отнесат глоба заради незаконни кабели по фасадата (виж карето). Живеещите в кооперация на ул. „Алеко Константинов“ 41 А получават писмо от кмета на район „Оборище“, след като 2 г. се борят с висящите кабели. С него им се дава срок до края на месеца да издирят фирмата собственик и да я принудят да махне мрежите. Иначе ги очаква глоба.

„Това е първият такъв случай, за който разбирам. Всеки собственик е длъжен да бъде отговорен към имота си и да не допуска поставяне на кабели по фасадите. Проверката, която съм разпоредил обаче, цели да намери фирмите, които не са спазили закона и са извършили нарушение“, каза арх. Калинов.

Още една проверка тече в момента по районите. Тя е за шахтите на експлоатационните дружества. Целта е да се опишат липсващи капаци, такива, които не са добре закрепени или по тях стърчат железа и създават опасност за пешеходците. Фирмите ще получат срок да оправят капаците. В този случай общината няма да чака до Нова година, тъй като собствениците на шахтите са ясни. Районен кмет плаши със санкция и жилищен блок.

Незаконните кабели, висящи по фасадите в София, могат да докарат глоба на собствениците на имоти. Това научават преди дни живеещите в кооперация на ул. „Алеко Константинов“, след като получават предупредително писмо от район „Оборище“.

Хората трябва да открият на кои оператори са мрежите и да ги накарат да ги премахнат до 28 ноември. При неизпълнение всеки от тях ще бъде санкциониран, пише в писмото, подписано от районния кмет Йорданка Фикирлийска. Според известието хората са допуснали незаконно строителство.

Къде пише, че етажната собственост е контролен орган и че трябва да издирваме незаконни строители, възмущават се хората. И недоумяват каква глоба ги заплашва, защото не е посочена сума.

До него се стига след сигнали на хората до района, омбудсмана и общината. Един от кабелите е на ЧЕЗ, виси над главите на минувачите и е достъпен за деца, разказват от блока. Първата жалба е от 2012 г. Кметството отговаря през лятото на 2013 г., че кабелите ще бъдат махнати и не е редно да се режат от етажната собственост.

С ЧЕЗ се водели разговори за изграждане на подземна мрежа. Случаят на кооперацията не бил единствен. Нищо обаче не се променя. Тази година е пратен сигнал до омбудсмана Константин Пенчев и общината. От администрацията на Пенчев отговарят, че имат уверение от ЧЕЗ, че през лятото очакват строително разрешение. По-късно от енергото обаче пращат съобщение, че кабелът не е в инвестиционната им програма за тази година. „Въртим се в кръг от 2 г. Сега пък се оказва, че районът ни прехвърля отговорностите си. А него кой ще глоби за незаконните кабели върху фасадата му“, негодуват хората. (24 часа).

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: