В Истанбул събарят небостъргачи – разваляли гледката

istanbul

Турският държавен съвет е одобрил заповед на истанбулски административен съд за събарянето комплекса от небостъргачи OnaltiDokuz. Те нарушават историческата панорама, съставлявана от забележителности като двореца „Топкапъ“, Синята джамия и църквата „Св. София“. Това съобщи онлайн изданието Today’s Zaman.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Турската общественост се противопостави остро още при плановете за строителството на небостъргачите в района Зейтинбурну. От своя страна, инвеститорите  напомнят, че са получили всички разрешения и лицензии от страната. Във въпросните сгради има стотици апартаменти и офиси, които са продадени. Открит остава въпроса как ще бъдат компенсирани собствениците им.

Според бившия турски министър на културата Ертургул Гюнай, цитиран от британското издание „Гардиън“, луксозният жилищен комплекс OnaltiDokuz от три сгради по 27, 32 и 37 етажа няма как да е бил издигнат без знанието и позволението на турския премиер Реджеп Ердоган, избран вече за президент. Според Гюнай Ердоган „не се е отказвал никога от ролята на кмет на Истанбул“ и такива решения не се взимат без допитване до него.

istanbul

Строители.Бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: