pixel

20 милиона лева за укрепване на Алея Първа

варна

Източник: trud.bg

Работата по укрепването на ската на Морската градина, който влиза в проекта “Алея Първа”, ще приключи в края на май. Това съобщи вчера изпълнителният директор на “Холдинг Варна” (част от групата на “Химимпорт”) Милчо Близнаков след среща с областния управител на Варна Коста Базитов. До края на м.г. проектирането и укрепителните дейности са стрували 15 млн. лв., като се очаква крайната стойност на обекта да не надхвърли 20 млн. лв. Холдингът финансира обекта със собствени средства.

Реновирането на известната на всички варненци “Станчова алея” в приморския парк, също е част от укрепителните дейности, разясни Близнаков. Нейните 1100 метра ще бъдат изцяло преасфалтирани, а по протежението  ще се разположат 3 фитнеса на открито, които ще бъдат безплатни.

По предложение на Базитов на алеята ще бъдат поставени 10 възпоменателни знака, които ще са свързани с историята на спорта в града. Преди началото на летния сезон скатът ще бъде озеленен с храстова растителност.

Укрепителните дейности са незменна част от проекта “Алея Първа”, който породи протести от страна на природозащитни организации.

Предвидено е изграждането на сгради и съоръжения за обществено ползване, свързани с отдих, забавления, морски спортове, квалификация, профилактика и рехабилитация.

През юни 2009 г. “Холдинг Варна” придоби от държавата 4 терена с общ размер от 118 дка на цена от 50 евро/кв.м без търг. Обяснението тогава беше, че проектът е получил сертификат за инвеститор клас “А”. Според Близнаков холдингът ще се съобрази със строителната забрана през активния летен сезон и същинската реализация на Алея Първа може да започне през октомври тази година.

Шефът на дружеството заяви, че все още не е определено кой ще бъде първият обект, чието изграждане ще започне. Тъй като “Холдинг Варна” е публично дружество, общото събрание на акционерите ще реши как ще се финансира проектът, допълни Близнаков.
Когато получи сертификат за първокласен инвеститор, фирмата бе обявила, че общата стойност на проекта ще е 73 милиона лева.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: