pixel

Споразумението за работа в Израел пред провал

строителство

Източник: 24chasa.bg

Споразумението за временна заетост на израелски строителни обекти е на път да се провали, твърдят българските работници в Израел. Заради високите нива на безработица в България и мащабната рекламна кампания, организирана от бюрата по труда, интересът към гурбет в Израел е голям. Много от работниците обаче твърде бързо поемат обратния път.

 “Тук рано или късно всички строители от България стават жертви на българската строителна мафия, твърди работникът Александър Динев от Кюстендил. – Притеснявам се, че заради огромния интерес към чужда работна ръка отпаднаха изискванията за професионална квалификация, образование и възраст. Това значи, че в Израел ще пристигнат всякакви отчаяни безработни, които ще са съвсем беззащитни и неспособни да се справят със създадената вече престъпна схема за експлоатация. В Израел към фирмите работодатели се прикачват българи комисионери, които успяват да подмамват работниците и да ги прехвърлят от един работодател на друг. Понякога строителят твърде късно разбира, че се е превърнал в стока, която често сменя собственика си.

Така е много трудно да си търси правата. Забелязах, че посредниците получават данните на новопристигналите работници направо от България – предполагам от бюрата по труда. Защото съм ги виждал да обикалят със списъци – а в такъв списък се оказа и моето име. Другото, което ме притеснява, е, че българите не умеят да се защитават, а и не са солидарни. Преди време имаше смъртен случай – наш колега беше пребит, защото отказа да се подчини и по-късно почина. Имаше следствие, даваха се някакви показания, но повечето са твърде наплашени да изразят ясна позиция, а не знаят към кого да се обърнат за защита. Аз, например, съм пускал няколко жалби. Лошото е обаче, че ако си се жалвал, вече те възприемат като проблемен работник и следващият ти работодател ще те приеме, но надали ще имаш с него официални трудовоправни отношения.”

 Българските строители се оплакват, че заради системата от посредници редовно са ощетявани в заплащането, като оправданията са от всякакъв характер – грешка при банковия превод, грешка в броя на изработените часове, удръжки за транспорт и т.н. Много от работодателите не осигуряват здравни застраховки и при необходимост от лечение се ангажират пенсионирани доктори. Работник със скъсан минискус е попаднал в телавивската болница “Ихелов” миналата седмица и е бил принуден сам да си плати лечението, защото се оказало, че здравната му застраховка е фалшива.

Работниците настояват да се създаде регулаторен орган, който да следи за спазването на спогодбата, както и да се преразгледа типовият договор, който всеки подписва, така че да се ограничи максимално порочната посредническа практика. За да подпомогне този процес, Димитър Димитров, от името на българските строители, внесе официално предложение в българското посолство в Тел Авив да се създаде публичен регистър на лицензираните строителни фирми.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: