Инженер от Шумен предлага евтино решение за пречиствателна станция

prechistvatelna-stantzia

Шуменският инженер и бивш управител на ВиК в града Йордан Величков предлага вариант за поне три пъти по-евтина станция за пречистване на питейните води на Шумен. На специална пресконференция специалистът обясни идеята си и я сравни с проекта, по който в момента работи шуменската общинска администрация.

Инж. Йордан Величков предлага израждане на станция, която да пречиства водите по технология, различна от тази, която фигурира в намеренията на ръководството на община Шумен. Тя се прилага от дълги години по света, но в своя вариант шуменецът я е доразвил и патентовал. Той предлага водата да се пречиства на принципа на центрофугата с филтър-утаител, а не чрез пясъчни филтри, какъвто е конвенционалния метод. Централата трябва да бъде изградена непосредствено до водоем “13000” в кв. “Дивдядово”, а не до помпена станция “1300”, какъвто е планът на администрацията, за да не бъде изключено от веригата преднапорното съоръжение, чрез което се пести около 30 процента от електроенергията за помпите, а това се отразява и на крайната цена на водата. В проекта на инж. Величков фигурира и монтирането на панели за производство на ел. енергия от слънчева светлина на покрива на станцията, което би задоволило потребностите й от ток и би намалило експлоатационните й разходи.

Пред журналисти авторът на идеята обясни, че изграждането на пречиствателна станция по неговия проект превъзхожда досега лансираната идея по няколко показателя – ще бъде нужда неколкократно по-малко земя за строежа, няма да има необходимост от изграждане на междинна помпена станция, технологията е напълно автоматизирана, а експлоатационните разходи са между 15 и 20 процента по-ниски.

Не на последно място е и разликата в цената на съоръжението. Докато изпълнението на проекта на инж. Величков би излязъл не повече от 5 млн. лв., то по предварителни сметки на общинска администрация за технологията с пясъчни филтри биха били нужни между 15 и 20 млн. лв. “Това неминуемо ще оскъпи немалко крайната цена на водата за редовите потребители”, посочи бившият управител на ВиК – Шумен.

Инж. Йордан Величков съобщи, че още преди месец е отправил оферти с подробна информация за проекта си до областния управител Венцислав Венков, кмета Красимир Костов и управителя на ВиК – Шумен инж. Светлозар Дамянов. До момента обаче не е получил отговор от никъде. Инженерът обяви още, че Красимир Костов и Венцислав Венков са били поканени и на пресконференцията, на която Величков представи технологията си, но представител на институциите така и не се появи.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: