pixel

Започна строителството на завода за боклук

zavod za bokluk

Строителството на завода за боклук в София започна. За обекта има влязло в сила разрешително за строеж и от вчера техниката вече работи. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери работата на компостиращите инсталации със заместничката си по екология Мария Бояджийска.

Съоръжението за механично биологично третиране на боклука трябва да е готово до август догодина. То ще се строи от гръцкото обединение „Актор-Хелектор“. Глобата за всеки ден закъснение е 200 000 лв.

За 4 месеца, откакто работят, инсталациите за компостиране са преработили 3000 т зелени отпадъци и 1200 т хранителни. От първите вече са произведени 200 т компост, който ще се ползва за нуждите на общината, а излишъкът ще се продава. Кметството вече има договор с ЧЕЗ за продажба на 600 мегавата еленергия годишно, произведени от преработката на отпадъците. НАП пък ще предава конфискувани стоки.

„Проектът за управление на отпадъците е от най-проверяваните. Днес отново има проверка от ЕИБ. Процедурите минаха през КЗК, одит на национално ниво, ВАС и ЕК. Въпреки това обаче управляващият орган наложи финансови корекции и сега тече одит върху одита. Изпратили сме възражения за глобите и ако се налага, ще обжалваме в съда“, заяви Фандъкова.

От ЕИБ препоръчали да се привлекат повече клиенти, които да предават отпадъци на инсталациите. Затова общината води разговори с екоминистерството как да започне да събира хранителни отпадъци от домакинствата.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: