pixel

За 5 години жилищата пораснаха с 10 квадрата

jlishta

Средната полезна площ на новопостроените жилища в България се е увеличила с над 10 квадратни метра за последните 5 години. Това сочат данните на Националния статистически институт.

532 жилищни сгради са въведени в експлоатация през първите три месеца на тази година. Това е с 3,4% по-малко от първото тримесечие на миналата година, но броят на жилищата в тях е с 3,8% повече. Само в област Монтана нито една нова жилищна сграда не е получила акт 16 от началото на годината.

Средната полезна площ на едно жилище, която включва стаите, кухните и спомагателните помещения, се увеличава от 86,4 квадрата през първите три месеца на миналата година на 87,17 квадрата през тази година.

Увеличението на жилищата е трайна тенденция, започнала още през 2010 г. Тогава полезната площ на един апартамент е била средно 75,4 квадрата – с 2 квадрата повече от предната година. През следващата 2011 г. тя се увеличава на 79,8 квадрата, през 2012 г. става 84,06 квадрата, а през 2013 г. достига до 84,14 квадратни метра.

И докато площта на новите апартаменти и къщите расте, броят им намалява – от 22 058 през 2009 г. на едва 9250 през 2013 г.

В България преобладават двустайните жилища и този факт не се е променил съществено от времената на имотния бум до днес.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: