Ново парково пространство върху мост над река Анакостия във Вашингтон

OMA 1

Архитектурната компания OMA, заедно с ландшафтните архитекти от OLIN и строителните инженери от WRA, представиха проект за мост над река Анакостия във Вашингтон, наречен 11th Street Bridge Park. Проектът получи одобрението на американските власти в началото на април. На уебсайта си OMA обяви, че проектът е получил положителни отзиви от Комисията за изящни изкуства в САЩ. Предвижда се строителството да започне през 2021 г.

OMA 2

Новият мост ще свързва две исторически коренно различни страни на реката. Добре планирани пешеходни алеи, зони за спорт и зелени пространства ще осигуряват привлекателно място, висящо над реката. Мостът е едновременно повдигнат път и дестинация за срещи, спорт и почивка, където двете страни на реката се срещат и съжителстват.

OMA 3

Подходите от всяка страна на реката, функциониращи като наклонени рампи, довеждат посетителите до средата на съоръжението, от където получават максимален изглед към  забележителностите във всяка посока. Подходите формират лесно разпознаваемата форма на буквата „Х“, която вероятно ще се превърне в символ на парка.

OMA 4

„Във време, когато сме парадоксално изолирани един от друг, но обединени от обща кауза, обществените пространства, които всички ние споделяме и от които зависи нашето здраве, станаха по-важни от всякога. Работата ни беше фокусирана върху създаването на ново обществено пространство, което развива връзката с река Анакостия и се припознава от всички във Вашингтон като предпочитано място за срещи“, сподели Джейсън Лонг, партньор в OMA.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: