Панелките не са обследвани

panelki

„0% от панелните блокове са изследвани. След като 0% са обследвани, няма как да знаем колко са опасни. Ако не се вземат категорични мерки, след време тази психоза ще настъпи“. Това каза в ефира на Нова тв Николай Въжаров от Асоциацията за саниране на панелни жилища.

Според него проблемът може да се превърне в криза, да доведе до паника и психоза. Няма смисъл обаче от това, трябва да се направят последователни стъпки, обясни той, за да не се стига до истерия. Една от мерките, които той посочи, е изследване състоянието на конструкциите.

Контролът върху изграждането на тези панели е бил достатъчно висок, увери главният архитект на София Петър Диков. Той обясни, че не е създавана архивна документация, когато панелките са строени. „Искам да уверя хората да не се притесняват за годността на сградите“, категоричен е Диков.

Чавдар Колев, преподавател във Висшето транспортно училище, обясни, че по принцип панелните блокове не са опасни. В „Надежда“ има блокове, които са построени върху неподходящи места – има десетина такива блока в този столичен квартал, каза Колев, но твърди, че това е изключение в цяла България.

Бомба със закъснител ли са панелните блокове – към този въпрос ни провокира ни историята в Шумен, където панел се отчупи от основната конструкция на една кооперация и по чудо не предизвика много по-тежък инцидент.

Източник: cross.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: