pixel

Отлагат с 3 месеца откриването на последната отсечка от „Тракия

магистрала Тракия

Източник: trud.bg

Пътната агенция отложи крайния срок за завършване на последната отсечка от магистрала „Тракия“ за края на май.

„Приехме аргументите на строителя – обединение „Тракия IV“, за форсмажорни обстоятелства и подписахме допълнително споразумение този месец“ – съобщи председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров пред „Капитал Daily“.

Строителят е заявил още преди месеци невъзможност да спази крайния срок по договор – края на февруари. Причината е тежката зима и пролет на 2012 г. Обилните снегове и последвалите наводнения разрушиха част от съоръженията на отсечката Ямбол – Карнобат (49 км), които са изградени наново заедно с прилежащите изкопи и насипи.

На „Тракия IV“ им се наложи да правят и невключени в първоначалния проект бетонови ограждения за костенурки.

От АПИ отказали да приемат 8 млн. лв. допълнителни разходи на строителя, но се съгласили с форсмажора. Освен това мотивите на дружеството са потвърдени от Българската търговско-промишлена палата, която е арбитър по подобни спорове, обясни Лазаров.

Споразумението за новия срок е одобрено от управляващия орган на оперативна програма „Транспорт“. Лазар Лазаров уточни, че за забавянето не е била уведомявана Европейската комисия – тя финансира дострояването на магистралата. Споразумението е съобразено с нейните правила.

Сдружение „Тракия IV“ спечели през 2010 г. търга за лот 4 на „Тракия“ с цена 209.6 млн. лв. с ДДС. Водещ партньор беше „Холдинг Пътища“, контролиран от Васил Божков, който скоро след подписването на договора се оттегли от обединението, а изграждането на пътя бе поето от дъщерната компания „ПСТ Холдинг“. В „Тракия IV“ бе и компанията „Мостстрой“ – също на Божков.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: