pixel

80 процента от сградите в България били незаконни

stroitelstvo

80 на сто от сградите и съоръженията у нас не са законни. Това обяви пред БНР арх.Николай Гълъбов – заместник-председател на Камарата на архитектите в България.

„Не става въпрос за тотално незаконни сгради, без никакви разрешения, но инвестиционният процес е много сложен в България. Сложен и противоречив е и разрешителният режим. Оттам той става скъп“, подчерта архитектът.

Той обясни, че бюрокрацията е усложнена, една пристройка става сложна и скъпа и това кара хората да си решават проблема по простия начин.  Оттам започват да се натрупват неузаконени балкончета и остъкляване. „Почти всяка сграда, с която съм си имал работа, се оказва, че има нещо, което е незаконно“, допълни Гълъбов. Според него процедурите трябва де се облекчат.

„Не е нужно да измисляме нови процедури, достатъчно е да погледнем опита на други страни. Във Франция до 200 кв. метра къща въобще не се иска разрешение. Вярва се много повече на архитекти и инженери. Обществото им се е доверило и съответно търси отговорност от тях, докато в България цялата отговорност се държи от властимащите, от министерства и кметове, което спира процеса и го прави по-скъп“, завърши Гълъбов.

Арх. Гълъбов е убеден, че бедствията, предизвикани от изменение на климата, могат да се предотвратят с добро планиране в градоустройството. „В много от градовете у нас се изготвят нови общи устройствени планове. Сега е моментът да се включи т.нар синьо-зелена инфраструктура в планирането“, обясни архитектът. Той е категоричен, че архитектурата не трябва да надделява, а да допълва синьо-зелената инфраструктура.

„Добре е да се обърне внимание и на настилките по уличната мрежа. Мислим да работим в тази сфера, ако можем да наложим да се използват такива настилки, така че водата, която се излива, да не се събира, а да минава в земята“, каза още Гълъбов.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: