pixel

Недостиг на модерни индустриални и логистични площи

индустриални площи

Производители и логистични компании се сблъскват с недостиг на качествени индустриални площи в България. При липсата на големи проекти, в които се отдават площи, те се насочват към строителството на собствени сгради или наемат предварително помещения, които да бъдат изградени и оборудвани по техни изисквания, съобщи консултанската компания Forton.

Площите в модерни сгради в София са нараснали с 1.6% в сравнение с предходните три месеца до 780 000 кв.м, като делът на незаетите е 3.2%.

„Строителните предприемачи останаха предпазливи, въпреки ниското ниво на незаетост. Компаниите от хранително-вкусовата промишленост, търговията на дребно и вносители на машини и съоръжения изграждат собствени сгради или търсят компромисни решения чрез избор на второстепенни местоположения или проекти“, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ във Forton.

Проектите в строеж в София възлизат на 58 000 кв.м. Отново над 90% са предимно за собствено ползване. „От друга страна, продължаващият интерес от производители и логистични компании води до преотдаване или продажба на излишни помещения от фирми, които са свили дейността си в последните години. Когато са с високо качество обаче, те не остават дълго незаети – доказателство, че София е добре позиционирана да привлича нови инвеститори благодарение на големината на пазара, развитата инфраструктура и наличието на доставчици и подизпълнители“, казва Гюрджиев.

„Следва да имаме предвид и това, че мнозинството от тези сгради са изградени за конкретна дейност и нямат универсално приложение. Често се сблъскваме с недостатъци като неефективни разпределения или неприемливи височини на помещенията.“
В София търсенето е преди всичко от фирми, които развиват търговска дейност. Извън столицата предлагане на готови логистични площи почти няма. Основните инвеститори в индустриални имоти са производители, които получават нови поръчки.

„Производството на автомобилни компоненти набира скорост и заводите, които отвориха врати в последните десет години, вече се разширяват: „Монтюпе“ в Русе, „Стандарт профил“ в Стара Загора, „Теклас“ в Кърджали и „ВИТТЕ Аутомотив“, казва Владимир Гюрджиев. „Макар че инвестициите варират в широки граници в различните периоди, България все още предлага атрактивни нива на разходите за труд, ниски данъци и етикета „Произведено в ЕС“.

В миналото някои компании са затваряли и предлагали своите мощности на пазара, но до момента винаги се намира кой да ги поеме. Очакваме по-висока активност от чуждите инвеститори с по-високия ръст на европейската икономика през втората половина на тази година и през 2014″, казва Гюрджиев.

Месечните наеми за първокласни индустриални и логистични площи остават стабилни на ниво от 3.5 евро на кв.м, сочи проучването на Forton. „Очакванията стабилните наеми и ниската незаетост да окуражат предприемачите да започнат нови проекти, не се реализираха до момента.

 Въпреки това смятаме, че условията за нови инвестиции в сектора са налице и такива проекти ще стартират както в София, така и в страната в следващите тримесечия. Логистичен парк „Родопи“ в района на Пловдив и проектът на „Бългериън пропърти девелъпмънтс“ на околовръстния път в София например са в напреднал стадий на подготовка“, коментира Владимир Гюрджиев.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: