pixel

Как да оформим цокъл при топлоизолационна система?

вебер

Цокълната област на фасадите е подложена на механични натоварвания и случайни удари. Валежите и влагата в почвата също засягат цокълната област. Не всички топлоизолационни материали издържат на тези условия.

Механични повреди

влага

Случайни удари от преминаващи машини, паркиращи автомобили, неумишлено човешко въздействие и т.н. са в състояние да повредят топлоизолацията и мазилката върху нея.

Повреди от системно мокрене

Цокълната област на сградите често е незащитена от валежи и съответно се мокри обилно. Постоянният процес на мокрене и изсъхване с времето нарушава естетическия вид на сградата. Появилите се нарушения на крайното покритие водят до проникване на вода във вътрешността на топлоизолацията и основата под нея. Замръзването на проникналата вода при отрицателни температури разрушава с времето материалите.

Проникване на влага от почвата

При неправилно положена или нарушена хидроизолация в цокълната област прониква влага. Това води до разрушаване на покритията и отлагане на соли върху повърхността на мазилката. Влагата силно намалява топлоизолационните качества на материалите.

РЕШЕНИЕ!

За да издържат на повишените натоварвания в цокълната област, два от компонентите на топлоизолационната система се заменят с по-подходящи материали.

екструдиран полистирол

1.    Използвайте екструдиран полистирол

Експандираният полистирол (EPS-F) трябва да бъде заменен с екструдиран (XPS). Екструдираният полистирол е по-плътен и има значително по-голяма механична якост. Това го прави устойчив на натоварване при случайни удари и натиск. Този материал не попива вода, което е предимство при наличието на влага в цокълната област на фасадата.

2.    Използвайте за крайно покритие мозаечна мазилка

Специално за тази част от фасадата се използва weber.pas Мармолит. Тази мозаечна мазилка е с добри водоотблъскващи свойства и изключително устойчива на механични натоварвания. Естествените камъчета й придават устойчиви и непроменливи цветове.

3.    Възможност за декоративни решения

С weber.pas Мармолит е възможно да се изпълнят и декоративни елементи, като се използва самозалепваща хартиена лента за очертаване границите между отделните полета. Преди полагане на следващия цвят мазилка се изчаква един ден, докато изсъхне предната. Тази лесна за изпълнение технология не поставя ограничения пред творческото ви въображение.

схема

Детайл за оформяне на цокъл в равнина при топлоизолационна система

Елементи на схемата:

1. Лепилно-шпакловъчна смес
2. Стъкло-текстилна армировъчна мрежа
3. Битумен грунд
4. Битумна хидроизолация
5. Топлоизолационни плочи от екструдиран полистирол (XPS)
6. Дренажна хидроизолационна мембрана
7. Цокълен профил
8. Фугоуплътнителна лента
9. Дюбел с пластмасов пирон
10. Водооткапващ профил с мрежа за монтаж върху цокълен профил
11. Топлоизолационни плочи от експандиран полистирол (EPS-F)
12. Грунд за тънкослойна мазилка
13. Крайно покритие – тънкослойна мазилка
14. Крайно покритие – мармолит

weber.pas Мармолит

Източник: Вебер

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: