pixel

На Иракли пак искат да строят

Иракли

Източник: 24chasa.bg

„Емона 2000“, която строи в известната местност Иракли, иска от съда да отмени нареждане  за спиране на работата.

ЕООД-то, собственост на Добрин Иванов Иванов, е оспорвало заповед на шефа по незаконното строителство към РДНСК-Бургас. До спирането на строителството се стигна, след като проверка установи, че инвеститорите не спазват регламентираните за защитената зона „Емине“ ограничения.

Делото в Административен съд -Бургас е насрочено за 15 април, малко след това за дюните край Несебър.

Както вече вестникът съобщи, на същата дата адвокатите на станалата известна „СЛЕ груп“ се изправят срещу юристите на строителната инспекция. Строителните разрешения за 29-те дка край несебърския квартал „Черно море“ паднаха, след като излезе наяве доклад на проф. Петър Коларов от БАН, че на това място има три типа дюни. Те обаче по неясни причини не са отбелязани в кадастралните карти. За тях не знаеха дори от РИОСВ, тъй като в края на декември м.г. дадоха положителна екооценка на проекта.

Иракли отново привлече вниманието през януари, когато еколози обявиха, че безнесмени използват пушилката около несебърските дяни, за да строят на брега на морето необезпокоявани.

Строителни дейности на „Емона 2000“ са на мястото на детски лагер – територията, която е урбанизирана още през 60-те години, показа проверка в община Несебър и екоинспекицята. В архивите на РИОСВ-Бургас дори има доклад от тогавашния министър на народната просвета Ганчо Ганев, изпратен до Тодор Живков, който съдържа данни за отреждане на терен и създаване на детски лагер към някогашния Благоевски районен народен съвет. През годините базата става известна като софийския лагер.

Теренът се намира на първа линия, в непосредствена близост до плажа. Става въпрос за три имота с обща площ около 26 дка, два от тях са на брега и са разделени от пътя, който минава през местността като отбивка от отсечката Несебър – Обзор.

Теренът на бившия лагер попада в защитена зона „Емине“, в която има определен режим за застрояване. Според извършената в началото на годината екопроверка от „Емона 2000“ са се отклонили като физически параметри на строителството от издаденото решение. По кадастър местност Иракли не съществува, официалното название е „Кладери“.

Докладчик по делото по жалба на „Емона 2000“ е същата съдийка, който ще решава и казуса „СЛЕ груп“ – Станимира Друмева.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: